News

Proiectul privind celebrarea Tratatului de la Trianon, adoptat de plenul Camerei Deputaților

13.05.2020 | 14:48
Proiectul privind celebrarea Tratatului de la Trianon adoptat de plenul Camerei Deputatilor
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon, prin care Ungaria a încheiat pace cu țările Antantei în Primul Război Mondial. Tratatul confirma unirea Transilvaniei cu România, decisă la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918.

100 de ani de la Tratatul de la Trianon

Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri.

ADVERTISEMENT

Pe 4 iunie 1920, Ungaria a semnat acest tratat cu țările învingătoare din Primul Război Mondial, tratat prin care țara vecină a pierdut o mare parte din  teritoriu și din populație.

Proiectul de lege a fost inițiat de către senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae. Inițiativa celor doi a trecut de Senat și a ajuns în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, forul decizional. Proiectul prevede organizarea de manifestări de celebrare a acestui eveniment, la care pot contribui financiar și autoritățile publice locale și centrale.

ADVERTISEMENT

Guvernul și autoritățile administrației publice și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice”, prevede articolul 4 al proiectului.

Inițiatorii susțin că proiectul este necesar în contextul în care există poziții publice care contestă justețea acestui tratat. ”În perioada recentă se înregistrează o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce privește semnificația Tratatului de la Trianon. Orice încercare de rescriere a istoriei, de aducere în discuție a unor poziții revizioniste, nu poate fi acceptată astăzi în Uniunea Europeană”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Kelemen: ”O majoritate puternică nu-și demonstrează puterea în mod ostentativ”

În intervenția sa din plenul Camerei, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a afirmat a spus că deputații Uniunii vor vota împotrivă pentru că proiectul este inutil.

Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru naţiunea română a fost o bucurie imensă – şi pot să înţeleg acest aspect – pentru naţiunea maghiară şi pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriaşă şi o tristeţe imensă. Această stare de fapt nici unii, nici alţii nu o mai pot schimba prin astfel de dezbateri şi votând acest proiect de lege. Trecutul este şi va rămâne în urma noastră”, a spus Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Acesta a amintit că națiunea majoritară este responsabilă pentru minoritățile care trăiesc pe teritoriul său.

O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remuşcări, niciodată nu îşi demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenţionat situaţii în care celălalt se simte umilit, ofensat şi este batjocorit, stigmatizat aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. Până la urmă se pune întrebarea: ce vreţi să demonstraţi cu acest proiect? Și cui vreţi să demonstraţi?”, s-a adresat liderul UDMR susținătorilor proiectului.

O idee mai veche

În 2015, fostul deputat Bogdan Diaconu (PSD, apoi Partidul România Unită) a inițiat un proiect prin care 4 iunie devenea Ziua Trianonului și a luptei împotriva asupririi maghiare. Prin proiect erau instituite și trei noi infracțiuni care ar fi sancționat, cu închisoare de la 1 la 5 ani, orice manifestare de contestare a tratatului, arborarea însemnelor de doliu și ”contestarea istoriei asupririi maghiare asupra românilor din Transilvania”. Cum proiectul era vădit neconstituțional prin încălcarea dreptului la liberă exprimare  și instituirea delictului de opinie, a fost respins de către Parlament.

ADVERTISEMENT
Tags: