News

Proiectul privind plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni, pe masa Guvernului. Prețul maxim al polițelor

Proiectul privind plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni, elaborat recent de ASF, a ajuns la Guvern. Actul a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţelor.
22.03.2023 | 15:27
Proiectul privind plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni pe masa Guvernului Pretul maxim al politelor
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. Ce prevede documentul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Finanţelor a publicat miercuri, 22 martie, în transparenţă decizională, proiectul de Hotârâre de Guvern (HG) privind plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni. Actul normativ stabilește practicarea de către asigurătorii RCA a propriilor tarife de primă care au fost practicate la data de 1 martie 2022.

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. Ce prevede documentul

Săptămâna trecută, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că a definitivat proiectul de plafonare a tarifelor RCA. Acesta a fost înaintat, încă de luni, 20 martie, Ministerului Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație de presă făcută în urmă cu câteva zile, Valentin Ionescu, director ASF, a declarat, că prețurile vor fi plafonate la nivelul lunii martie 2022, si se va renunța și la taxa de 1% pentru asigurători.

Miercuri, 22 martie, proiectul ASF de plafonare a tarifelor a fost publicat de Ministerul Finanţelor în transparenţă decizională. Dacă documentul va fi aprobat, plafonarea impusă va fi valabilă pentru o perioadă de 6 luni și se va aplica pentru polițele de asigurare noi.

ADVERTISEMENT

”Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA.

Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cum se stabilește prețul polițelor de asigurare RCA

Documentul are prevederi extrem de clare legate de prețul polițelor de asigurare. Astfel, dacă tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG. Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

ADVERTISEMENT

Aceste tarife de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. Raportat la istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Din același document mai aflăm că, în perioada aplicării prevederilor HG, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

În plus, cetățenii vor primi despăgubiri numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Limita maximă de timp în care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile. Intervalul se calculează de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.

Amenzi uriașe pentru asigurătorii care nu respectă noile reglementări

Documentul vine și cu prevederi pentru mașinile care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de dauna totală economică. În acest caz, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În această situație, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.

Proiectul ASF prevede și sancțiuni pentru cei care nu îl respectă. Un asigurător care depășește nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practică unele comisioane de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut în HG va fi sancționat cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pot exista și alte pedepse pentru companiile de RCA. Astfel, pe lângă aceste amenzi, în funcţie de gravitatea faptei, ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.

ADVERTISEMENT