News

Senatul a dezbătut şi a respins legea privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Video

29.04.2020 | 15:47
Senatul a dezbatut si a respins legea privind Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc Video
ADVERTISEMENT

Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Inițiativa celor doi senatori a fost respinsă cu 126 de voturi ”împotrivă” și nouă ”pentru”.

UPDATE  15.50: În cadrul dezbaterilor care au precedat votul, senatorul Titus Corlățean a anunțat că toți colegii săi din PSD vor vota împotriva proiectului.  ”Este un proiect de lege profund neconstituţional şi care reprezintă o provocare ruşinoasă. Nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea Parlamentului”, a spus Titus Corlățean.

ADVERTISEMENT

El l-a criticat dur pe președintele Iohannis care l-a acuzat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, de faptul că ar fi ajuns la o înțelegere cu UDMR pentru adoptarea proiectului. ”Rar mi-a fost dat să aud declaraţii mai ruşinoase, mai josnice cum au fost cele ale celui care pretinde că e preşedintele tuturor românilor”, a spus Corlățean, referindus-se la acuzele lui Iohannis.

Și senatorii PNL au votat în unanimitate, cu excepția lui Leon Dănăilă care nu a participat la ședință, împotriva proiectului celor doi senatori UDMR.

ADVERTISEMENT

Cred că important este să ne apărăm Constituţia, important e să ne facem treaba şi important este să nu creăm nedumerire, să nu lăsăm impresia că un asemenea proiect ar putea să treacă. Nu cred că trebuie să ducem joaca politică în zona suveranităţii naţionale, în zona identităţii statului român, în zona unităţii. Hai să le spunem românilor că aceste proiecte sunt o joacă a unora care au nişte interese, nu sunt o joacă serioasă”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Din partea USR, George-Edward Dircă s-a declarat ”dezamăgit” că senatorii sunt puși în situația să dezbată proiecte de lege care contravin evident Constituției și jurământului depus de fiecare parlamentar la preluarea mandatului. ”Sunt inițiative care nu aduc niciun fel de plus-valoare și mă bucur că a fost un vot covârșitor împotriva acestui proiect de lege”, a declarat Dircă.

ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan

Şedinţa este condusă marţi din sala de plen de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, asistat de secretarii Marian Pavel şi George Dircă.

Votul va fi electronic. Majoritatea senatorilor participă la şedinţă de la distanţă.

Sedinţă de urgenţă la Senat, după ce AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaţilor

Sedinţă de urgenţă la Senat, după ce AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaţilor

Posted by Fanatik News on Wednesday, April 29, 2020

Şedinţa este condusă marţi din sala de plen de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, asistat de secretarii Marian Pavel şi George Dircă.

ADVERTISEMENT

Votul va fi electronic. Majoritatea senatorilor participă la şedinţă de la distanţă.

Pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul, urmând ca Senatul să se pronunţe în calitate de for decizional.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan şi prevede ca “Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.

Comisia de administraţie a Senatului a dat raport negativ

Comisia de administraţie a Senatului a acordat, miercuri, raport negativ proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

La şedinţa comisiei, desfăşurată online, au participat nouă membri, iar votul a fost majoritar împotriva proiectului şi pentru raportul de respingere.

În favoarea raportului de respingere au votat 8 senatori, singurul vot împotrivă a fost cel acordat de senatorul UDMR Cseke Attila.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat revoltat că acest proiect a trecut de Camera Deputaţilor. Şeful statului a acuzat  PSD că a ajutat UDMR să treacă o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a mai spus că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri.

PSD și UDMR au reacţionat la acuzele aduse de Klaus Iohannis şi au criticat ieșirea președintelui. Liderii celor două partide neagă o înțelegere pentru ca proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc să treacă tacit prin Camera Deputaților. Mircea Ciolacu i-a amintit şefului de stat că nu a avut nicio reacție atunci când ambasadorul României la Budapesta a fost atacat de ministrul maghiar de Externe.

ADVERTISEMENT