Sport

Proiectul Super League nu este mort! Barcelona a trimis un nou format Comisiei Europene

Barcelona, Real Madrid și Juventus nu au renunțat la proiectul Super League. Catalanii au și o propunere de nou format cu care speră să obțină acceptul Comisiei Europene. Dar și, în egală măsură, pentru că elimină exclusivismul în ceea ce privește numele participantelor, poate schimba și percepția contestatarilor.
20.10.2021 | 08:49
Proiectul Super League nu este mort Barcelona a trimis un nou format Comisiei Europene
ADVERTISEMENT

Super League, sau Superliga Europei, proiectul privat al marilor echipe europene care concurează UEFA Champions League, revine în actualitate. Barcelona, Real Madrid și Juventus nu au renunțat la idee. Și caută soluții pentru a elimina obstacolele care, în primăvară, păreau să facă imposibilă punerea sa în practică. Fie că vorbim despre problemele juridice, ori despre criticile opiniei publice.

Noul proiect Super League elimină privilegiile

Primul pas, de ordin juridic, a fost deja făcut. Cluburile deja amintite au pus pe masa Curții Europene de Justiție (CEJ), o acțiune legală prin care acuză UEFA de monopol.

ADVERTISEMENT

În alte sporturi, între care cel mai notabil este cel al baschetului, CEJ a catalogat un astfel de monopol inadmisibil. Iar trioul format din Barcelona, Real Madrid și Juve speră că, având un precedent, judecătorii vor da un verdict similar.

Decizia CEJ nu va veni însă mai devreme de mijlocul anului viitor. Și, până atunci, pun pe hârtie soluții menite să scoată proiectul din impas.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației germane Wirtschafts Woche, Barcelona a avansat deja o propunere nouă de format. Care elimină privilegiile marilor cluburi, fapt contestat atât de europarlamentari cît și de fani. Și care ar putea da bătăi de cap forului european.

“Formatul Super League European este deschis tuturor cluburilor”

Potrivit publicației germane Wirtschafts Woche, în varianta propusă de Barcelona, Super League nu ar mai avea la start membri permanenți. Devenind o competiție 100% deschisă, se elimină astfel una dintre cauzele majore ale eșecului din primăvară.

ADVERTISEMENT

În noul proiect al Super League, întins pe 8 pagini, trimis europarlamentarilor și Comisiei UE se precizează: „Ne angajăm că formatul Super League European desființează conceptul de membri permanenți și este deschis tuturor cluburilor europene”.

Două eșaloane cu câte 20 de echipe

Documentul amintit poartă titlul ”Regândirea viitorului fotbalului în UE”. Și propune existența a două eșaloane: Super League, cu 20 de echipe, și o divizie secundă, cu același număr de formații.

ADVERTISEMENT

Astfel că, la modul ideal, oricine poate ajunge să evolueze în această competiție. Sigur, probabil, după modelul din ligile americane, vor exista criterii de ordin financiar și de marketing care vor ”cerne” lista solicitanților.

În plus, compania de PR și marketing cu care cluburile lucrează a gândit și o altă măsură menită să schimbe opinia fanilor. Există propunerea înființării unui club al fanilor întrecerii. Iar acesta ar urma să fie responsabil cu asigurarea unor subvenții pentru călătoriile acestora la jocuri.

O altă idee este ca 70% din biletele la finală să fie împărțite de suporterii echipelor implicate în ultimul act. Iar prețul tichetelor să fie plafonat la maximum.

ADVERTISEMENT
Tags: