Platforma uriașă a ajuns în Portul Constanța după o călătorie de mai bine de două săptămâni. Aceasta poate fora la mii de metri adâncime în mare, iar România poate deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune începând cu anul 2027.
Transocean Barents, unitatea moblă de foraj semi-submersibilă contractată pentru proiectul Neptun Deep, a ajuns în Portul Constanța după o călătorie de 18 zile pe apă.
„Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz.
Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, potrivit Agerpres.
Platforma a venit din Spania. Ca să poată trece pe sub podurile din Strâmtoarea Bosfor, turla acesteia, care cântărește undeva la 220 de tone, a fost rabatată pe punte. De asemenea, are 90 de metri lungime, 70 de metri lățime și poate primi la bord 180 de persoane, potrivit președintelui SLN, Adrian Mihălcioiu, citat de observatornews.ro.
Au fost necesare peste 750.000 de ore de muncă și opt luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru această călătorie în Marea Neagră. Platforma a suferit modificări structurale majore ca să poată ajunge în Portul Constanța.
„Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esenţă, turla care cântăreşte în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor.
Echipajul va efectua acum operaţiunea inversă şi va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă”, a explicat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, susține că acest proiect înseamnă o independență energetică pentru România și pentru întreaga regiune. De asemenea, țara noastră va putea deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale din zonă.
„Proiectul este crucial pentru România, înseamnă independenţă energetică, securitate energetică pentru întreaga regiune, înseamnă dublarea producţiei nationale de gaz. De la 8-10 miliarde de metri cubi spre 18,20 miliarde de metri cubi.
Vom avea doar de la Neptun Deep undeva la 100 de miliarde metri cubi pentru casele românilor, pentru economia românească. Peste 20 de miliarde de euro incasari la bugetul de stat”, a declarat Sebastian Burduja.