News

Proiectul “Vreau să trăiesc” primește până la 100 de solicitări pe zi. Ce spun soldații ruși care încearcă să scape din război

Guvernul ucrainean a anunțat că un sistem creat pentru ca soldații ruși să se predea primește până la 100 de solicitări pe zi.
04.12.2022 | 16:00
Proiectul Vreau sa traiesc primeste pana la 100 de solicitari pe zi Ce spun soldatii rusi care incearca sa scape din razboi
Vitalii Matviyenko conduce proiectul ”Vreau să trăiesc” Foto: BBC
ADVERTISEMENT

Proiectul “Vreau să trăiesc” a fost demarat în septembrie. Apelând o linie telefonică sau introducând detalii prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, soldații ruși pot aranja cea mai bună modalitate de a se preda forțelor ucrainene.

Proiectul “Vreau să trăiesc” primește până la 100 de solicitări pe zi

Oficialii de la Kiev spun că au avut peste 3.500 de contacte din partea personalului invadator, precum și a familiilor acestora. Se pare că a existat o creștere a numărului solicitărilor de când președintele rus Vladimir Putin a mobilizat sute de mii de bărbați ruși și de când orașul Herson a fost eliberat.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru BBC, una dintre ucrainencele care se ocupă de apeluri și care vorbește zilnic cu soldații ruși explică faptul că serile sunt cele mai aglomerate, când soldații au mai mult timp liber și se pot strecura să dea un telefon.

Aceștia pot lua legătura fie prin telefon, fie pe majoritatea aplicațiilor de mesagerie, cum ar fi Telegram și WhatsApp.

ADVERTISEMENT

“În primul rând, auzim o voce, în principal masculină”, explică ea. “Este adesea parțial disperată, parțial frustrată, deoarece nu înțeleg pe deplin cum funcționează linia telefonică de urgență sau dacă este doar o înscenare. Există, de asemenea, curiozitate, deoarece mulți sună nu pentru a se preda, ci pentru a afla cum ar putea face acest lucru în caz de nevoie. Este diferit de fiecare dată.”

Mesaj primit de ucraineni
Unul dintre mesajele primite de ucraineni Foto: BBC

”… Nu înțeleg exact ce să fac atunci când vin ucrainenii. Cad în genunchi sau ce fac? Ce să fac, cum mă predau?”, sună unul dintre mesajele primite de operatorii ucraineni.

ADVERTISEMENT

Svitlana (nu este numele ei real n.r.) nu are voie să ne spună câți ruși a ajutat sau cum anume se întâmplă acest lucru. Li se spune doar să împărtășească locația lor înainte de a li se da alte instrucțiuni.

Unii soldați ruși intră în contact și pentru a-i provoca, spune ea, deși nu crede că toți cred în afirmațiile nefondate ale Kremlinului că Ucraina este condusă de naziști.

ADVERTISEMENT

“Nu putem judeca o țară întreagă”, spune ea. “Majoritatea dintre ei sunt îngrijorați pentru viețile lor.”

Mesajul unui rus care se temea de mobilizare
Mesajul unui rus care se temea de mobilizare Foto: BBC

Svitlana își amintește, de asemenea, de un apel primit de la un bărbat care locuia în Crimeea ocupată și care a fost mobilizat să lupte împotriva propriei familii, dar și a țării sale.

Odată ce se predau, soldații ruși sunt folosiți în schimburile de prizonieri

Se pare că Moscova a blocat acum numerele de telefon pentru a nu putea fi contactate în interiorul Rusiei. Apelurile efectuate de pe o cartelă SIM britanică sau rusă sunt întâmpinate cu un mesaj de eroare.

“Pune-ți o întrebare – pentru ce lupți?”, spune vocea dramatică în off din videoclipul de propagandă ucrainean “Vreau să trăiesc”, adresat soldaților ruși.

Apar explozii sincronizate cu o muzică evocatoare și apar imagini cu soldați ruși care se predau aparent înainte de a fi afișate la final două numere de telefon. Li se spune chiar să fluture un steag alb dacă sunt prea aproape de linia frontului.

Acest lucru face parte, desigur, din războiul informațional. Este una dintre încercările Ucrainei de a slăbi moralul rușilor.

Pe pereții biroului Svitlanei se află fotografii ale prizonierilor de război ucraineni. Se crede că toți sunt încă în viață, iar această linie telefonică este esențială pentru eforturile Kievului de a-i aduce acasă.

Odată ce se vor preda, prizonierii de război ruși pot fi folosiți ca monedă de schimb în schimburile viitoare.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Kremlinul efectuează, de asemenea, mai multe schimburi de prizonieri de război, în timp ce încearcă să liniștească criticile din interiorul Rusiei.

Se crede că ar exista mii de prizonieri de război de ambele părți, dar numărul exact nu este clar.

“Vrem să îi vizăm în special pe cei mobilizați parțial, care nu numai că nu pot lupta, dar sunt aruncați ca carne de tun”, spune Vitalii Matviyenko, care conduce acest program. “Acest proiect a fost creat pentru ca viața lor să fie garantată dacă se predau voluntar.”

ADVERTISEMENT