Sport

Promovat la excepţional, excepţional la deciziile majore

Meciul de la Cluj, dintre CFR şi ACS Poli Timişoara a reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru arbitrul bucureştean Iulian Dima. Săptămîna trecută a împlinit 34 de ani, dar...
28.07.2013 | 12:14
Meciul de la Cluj, dintre CFR şi ACS Poli Timişoara a reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru arbitrul bucureştean Iulian Dima. Săptămîna trecută a împlinit 34 de ani, dar...
ADVERTISEMENT

Meciul de la Cluj, dintre CFR şi ACS Poli Timişoara a reprezentat o adevărată piatră de încercare pentru arbitrul bucureştean Iulian Dima. Săptămîna trecută a împlinit 34 de ani, dar pînă acum nu a avut parte de momente memorabile în arbitraj.  

În 1999 a absolvit scoala de arbitri. In paralel a urmat si cursurile Facultatii de Geografie Bucuresti, devenind manager in turism. La Liga 1 a debutat în februarie 2012, la un meci Mioveni – Pandurii (0-2), după o carieră desfăşurată exclusiv la Liga 3 ori Juniori A şi B! A fost votba de o promovare la excepţional după meciuri conduse la Filipeşti, Titu, Videle, Ştefăneăti, Brazi ori Strejnic. Conform fişei de prezentare, oferită de siteul CCA, totuşi, primul meci de prima ligă pentru Iulian Dima a fost unul la feminin, în martie 2010. Abia din septembrie 2012, în mandatul preşedintelui Alexandru Deaconu, Dima a început să primească meciuri mai multe, atît la Liga 1, cît şi la Liga 2. Unul dintre meciurile sale de referinţă îl reprezintă Steaua – Viitorul 2-5!

ADVERTISEMENT

Recordul lui Dima

În meciul de la Cluj, doar al 11-lea pentru el în Liga 1, Dima a acordat 14 cartonaşe galbene, două cartonaşe roşii din cumul de “galbene”, un cartonaş roşu direct, un penalty şi o eliminare a antrenorului Mircea Rednic. Perfotmanţă demnă de un record, în condiţiile în care toate deciziile au fost corecte. Prestaţia sa n-a fost una perfectă, el mai putînd acorda cîte un penalty fiecăreia dintre echipe, dar, per total, se poate spune că Dima a trecut examenul maturităţii, chiar dacă oficialii clujeni au acuzat prestaţia acestuia. Iată cîteva dintre ideile exprimate de Iulian Dima, care îl are ca model pe portughezul Olegario Benquerenca. la puţin timp după ce a debutat ca arbitru la Liga 1: “Ca orice mare jucator, arbitrul trebuie sa fie capabil sa-si stapîneasca emotiile. Teama nu mi-a fost, deoarece teama imi este doar de Dumnezeu. In arbitraj este ca in folozofie: trebuie sa acceptam ca nimic nu este perfect. De la aceasta activitate astept să-mi transforme potentialul, pe care cred ca il am, intr-un lucru real”.

„Mă bucur că n-am luat şi eu roşu. A fost un meci sub semnul arbitrului. Un arbitraj tendenţios şi răutăcios, a enervat jucătorii. Nici nu ştiu de ce i-a dat lui Felgueiras primul galben. A fost un penalty clar pentru noi în repriza a doua, un jucător de la Poli a atins mingea cu mîna, iar Deac nu era ultimul apărător ca să-i dea roşu. O să blocăm stadionul când va veni acest arbitru la Cluj“

ADVERTISEMENT

Iuliu Mureşan, preşedinte CFR