News

Propaganda Moscovei, răspândită cu ajutor UE. Sateliții europeni difuzează posturile TV rusești pe mai multe continente

Zeci de posturi de televiziune rusești sunt difuzate pe mai multe continente cu ajutorul sateliților deținuți de către companii din Uniunea Europeană.
30.11.2022 | 09:30
Propaganda Moscovei raspandita cu ajutor UE Satelitii europeni difuzeaza posturile TV rusesti pe mai multe continente
Cum ajută UE la răspândirea propagandei Moscovei. Sursa foto - colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Doi dintre cei mai mari furnizori de satelit din lume – Eutelsat (Franța) și SES (Luxemburg) – difuzează posturi de televiziune rusești, canale de propagandă ale Kremlinului în războiul împotriva Ucrainei, în zeci de milioane de case din Rusia, Africa, India și Orientul Mijlociu, informează Politico.eu.

„Un comportament rușinos”

Compania Eutelsat, la care cel mai mare acționar este chiar statul francez, cu 22% din acțiuni, nu a rezolvat această situație până acum, susținând că nu face decât să vândă o infrastructură „neutră” pentru televiziunile rusești și că este lipsită de pârghiile legale pentru a le elimina de pe sateliții săi. La rândul său, SES susține că a cerut clienților săi din Africa și India să renunțe la RT, fostul post Russia Today, televiziune susținută de la Kremlin și care a fost ținta directă a sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Companiile de cablu plătesc furnizorii de servicii de satelit pentru utilizarea infrastructurii, acestea din urmă având o marjă de manevră redusă în scoaterea unor anumite posturi din grila de programe. Totuși, pot opri furnizarea serviciilor către companiile care nu respectă sancțiunile UE. O serie de politicieni încearcă acum să determine și companiile de satelit să se conformeze sancțiunilor menite să oprească difuzarea propagandei rusești.

În mod cert, trebuie să intensificăm lupta împotriva propagandei rusești și să blocăm portițele de scăpare ca parte a activității noastre privind noi sancțiuni”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Věra Jourová pentru Politico. Aproape 40 de europarlamentari au cerut, pe 18 noiembrie, ca următoarele sancțiuni să vizeze blocarea posturilor radio și TV rusești care difuzează informații false despre război. „Eutelsat contribuie la alimentarea sprijinului publicului rusesc pentru războiul lui Putin și îi împiedică să aibă acces la surse independente de informații”, a afirmat europarlamentarul eston Andrus Ansip, fost vicepreședinte al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

S-au implicat și organizații non-guvernamentale în această chestiune. „Reporteri fără Frontiere” a dat în judecată, săptămâna trecută, autoritatea de reglementare în comunicații din Franța, Arcom, întrucât a permis Eutelsat difuzarea a trei posturi TV contralate de către statul rus: Rossia 1, Pervîi Kanal și NTV.

Presiuni fac și statele care susțin o politică UE cât mai dură față de Rusia, precum Polonia și țările baltice, care au reușit să pună această chestiune pe agenda unei reuniuni a miniștrilor Culturii din țările UE, pe 29 noiembrie. „Statele membre sunt divizate, dar este posibil ca ideea să fie adoptată”, a spus un diplomat european. În ultimele luni, presiunea politică asupra companiilor de satelit s-a intensificat. Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, s-a întâlnit la finele lui septembrie cu șefa Eutelsat Eva Berneke, iar Jourová a criticat compania pentru „comportamentul rușinos”.

ADVERTISEMENT

Sateliții europeni, mijloc de răspândire a propagandei rusești

Cel de-al treilea operator de sateliți din lume din punctul de vedere al cifrei de afaceri, Eutelsat, difuzează două pachete pay-TV rusești, Trikolor și NTV Plus, care difuzează zeci de posturi TV rusești. Compania Eutelsat difuzează și postul RT în limba arabă în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, profitând de faptul că varianta arabă nu a fost menționată în sancțiunile impuse anterior de UE. Compania luxemburgheză SES, cel mai mare furnizor de servicii de satelit al lumii, a permis unor clienți din Africa de Sud și India să difuzeze RT English, post a cărui difuzare în Europa a fost interzisă.

Eutelsat și-a apărat poziția afirmând că este un furnizor neutru de infrastructură. „Nu depinde de noi decizia de a opri anumite posturi de la difuzare. Aceasta nu este o responsabilitatea care poate fi dată unei companii private”, a afirmat Anita Baltagi, director de comunicare al companiei. SES susține că a cerut clienților sud-africani și indieni să elimine RT English din grila de programe și că nu poate scoate direct acest post fără un impact asupra zeci de programe legitime, care nu sunt supuse sancțiunilor. „O asemenea acțiune s-a solda cu consecințe legale și geopolitice nedorite”, a spus un purtător de cuvânt al SES.

ADVERTISEMENT

Nici autoritățile de reglementare din audiovizual nu au arătat prea mult voință sau dorință de a forța sateliții europeni să elimine canalele de propagandă difuzate în Rusia, Africa de Sud sau India. În teorie, Arcom poate forța difuzarea unui canal. De exemplu, în iulie a dat 48 de ore companiei Eutelsat să blocheze difuzarea în Europa a postului NTV Mir pentru incitare și la ură și violență față de Ucraina. În schimb, Arcom susține că nu are bază legală să blocheze Rossia 1, Pervîi kanal și NTV, mai ales că acestea sunt difuzate în primul rând în Rusia.

ADVERTISEMENT

Un reprezentant al Comisiei Europene a spus că CE va susține noi sancțiuni care să vizeze propaganda televizată a Kremlinului însă esențială este implementarea acestor sancțiuni de către autoritățile de reglementare de la nivel național. În ultimele luni, UE a interzis difuzarea unor posturi precum RT English, RT UK, RT France, RT Germany, RT Spanish, Sputnik, RTR Planeta, Rossia 24 și TVCI pentru răspândirea de informații false.

Și Eutelsat se așteaptă să fie forțată să aplice sancțiuni suplimentare. Într-un document public, compania și-a anunțat acționarii că un nou set de sancțiuni va avea „un impact negativ semnificativ” asupra finanțelor sale întrucât 7% din veniturile totale vin de  companii de difuzare din Rusia, inclusiv Trikolor și NTV Plus.