News

Propagandă organizată pe rețelele sociale. Cum lucrează China pentru a-și consolida imaginea în lume, atacând oponenții regimului

China lucrează din greu pentru a-și îmbunătăți imaginea în lume, încercând simultan să își discrediteze criticii.
05.08.2021 | 18:20
Propaganda organizata pe retelele sociale Cum lucreaza China pentru asi consolida imaginea in lume atacand oponentii regimului
Propagandă organizată pe rețelele sociale. Cum lucrează China pentru a-și consolida imaginea în lume, atacând oponenții regimului. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

O rețea de profiluri false pe rețele sociale promovează conținut pro-China și, simultan, încearcă să-i discrediteze pe cei care sunt opozanți ai regimului de la Beijing.

Scopul acestei rețele, din care fac parte peste 350 de profiluri false, este să delegitimeze Occidentul și să îmbunătățească imaginea Chinei în lume. Descoperirile au fost făcute de Centre for Information Resilience.

ADVERTISEMENT

Rețeaua distribuie diverse caricaturi în care este surprins, printre alții, magnatul exilat Guo Wengui, un critic vehement al Chinei. În aceeași listă se regăsesc și Li-Meng Yan, virologul care a afirmat că SARS-CoV-2 este produs în laborator, sau Steve Bannon, fost consultant politic al lui Donald Trump.

Unele dintre aceste conturi, prezente pe Twitter, Facebook, Instagram și YouTube, folosesc fotografii false, generate de inteligența artificială. Altele par să fie conturi furate, având în vedere că se posta în alte limbi până la un punct.

ADVERTISEMENT

Nu au fost găsite dovezi concrete care să lege rețeaua de guvern, însă conform celor de la CIR, organizația non-profit care luptă împotriva dezinformării, actuala rețea seamănă cu altele închise anterior de Twitter și Facebook.

Aceste rețele amplifică mesajele pro-chineze, precum cele promovate de reprezentanții politici sau de presa de stat. Conținutul distribuit se concentrează în principiu pe SUA, atingând subiecte precum controlul armelor sau politicile rasiale.

ADVERTISEMENT

Una dintre narativele distribuite de rețea arată că SUA au un istoric negativ în ceea ce privește drepturile omului. Postările conturilor fantomă vorbesc despre moartea lui George Floyd și despre discriminarea împotriva asiaticilor.

Unele dintre conturi neagă abuzurile drepturilor omului în regiunea Xinjiang, unde cel puțin un milion de musulmani ar fi reținuți împotriva voinței lor.

ADVERTISEMENT

Există similarități evidente între această rețea și rețeaua ”Spamouflage Dragon”, identificată de firma Graphika.

Ira Hubert, analist investigativ la Graphika, a comentat noul studiu al CIR: ”Raportul arată că pe platformele americane, nu a existat o ‘lună de miere’ în primele luni din mandatul lui Biden.”

Acesta mai arată că ”rețeaua a diseminat constant un amestec de conținut anti-american, cum ar fi mesaje de bucurie cu privire la ”înfrângerea” SUA, în contextul retragerii trupelor din Afganistan. De asemenea, SUA sunt ilustrate ca un aliat slab, care nu a ajutat India în cele mai negre perioade ale pandemiei.”

Cum a fost descoperită rețeaua de conturi false?

Cei de la CIR au analizat hashtag-uri despre care știau că au fost folosite și de rețele anterioare, astfel că au descoperit noi conturi care păreau că fac parte dintr-o campanie de influențare.

Între semnalele care atestă existența rețelei se regăsesc un nivel ridicat al activității de distribuire a mesajelor propagandistice, însoțite repetitiv de anumite hashtag-uri.

Conturi noi, conturi cu nume sau ID-uri ce par generate aleator și conturi cu foarte puțin urmăritori – toate acestea sunt alte semne ale unei rețele de conturi false.

Unele dintre conturi erau create pentru a posta conținut original, în vreme ce altele doar distribuiau acest conținut, sau dădeau like-uri și comentarii la postările inițiale, astfel încât să se poată ajunge la o audiență cât mai mare.

Această activitate este cunoscută ca astroturfing, deoarece este creată pentru a da aparențele unei campanii reale, la firul ierbii.

Multe dintre profilurile false folosesc imagini cu oameni inexistenți, generați însă de sisteme de inteligență artificială.

Acest fenomen este relativ nou și împiedică urmărirea imaginilor către o sursă, deoarece sunt fotografii originale, cu oameni unici, chiar dacă fictivi.

Oamenii inexistenți și semnele care îi trădează

CIR a folosit mai multe tehnici pentru a identifica fotografiile false de profil. Imaginile generate de AI au tendința să așeze ochii în același loc, astfel că alinierea fotografiilor poate dezvălui o colecție de conturi false.

În mod normal, o colecție de imagini aleatorii ar trebui să aibă o varietate mai mare în ceea ce privește poziția ochilor în fotografie.

Așezarea ochilor în imaginile generate de AI. Sursa foto: Benjamin Strick, CIR, bbc.com.
Așezarea ochilor în imaginile generate de AI. Sursa foto: Benjamin Strick, CIR, bbc.com.

Alte semne care trădează un fals includ margini încețoșate în jurul părului, dinții așezați la unghiuri nenaturale sau alte artefacte încețoșate în jurul feței.

O bună parte din aceste conturi aveau nume de origine turcă. E posibil ca acestea să fi fost reale și ulterior să fi fost deturnate sau vândute.

Conturile false distribuiau narativă pro-China și pe YouTube. Conturi vechi, ce postau în engleză sau în germană, au revenit după ani de inactivitate și au început să posteze conținut chinezesc.

Cei de la CIR au împărtășit descoperirile cu rețelele sociale vizate. Facebook a înlăturat deja conturile de pe platformă în urma informațiilor primite.

Un purtător de cuvânt al rețelei sociale a declarat că ”în septembrie 2019, am înlăturat o rețea de activitate de tip spam, ce publica materiale clickbait politice și de lifestyle, în principiu în limba chineză. Rețeaua avea foarte puține interacțiuni și continuăm să lucrăm îndeaproape cu specialiști pentru a bloca tentativele lor de revenire, cum ar fi aceste noi conturi identificate”, conform bbc.com.

Și YouTube a închis conturile, iar Twitter a declarat că a șters aproape toate conturile identificate de CIR, dar și alte câteva, implicate într-un comportament similar.

Cu peste un miliard de utilizatori de internet, China are capacitatea de a realiza campanii de anvergură pe rețelele sociale. Totuși, aptitudinile limitate în ceea ce privește limba engleză trădează de multe ori conturile false.

Mulți utilizatori folosesc sisteme de traducere automate pentru a converti textul din chineză în engleză, iar astfel de mesaje ajung să aibă greșeli și structuri gramaticale eronate și ciudate.

În plus, deoarece majoritatea rețelelor pe care activează sunt blocate oficial în China, utilizatorii nu știu exact către cine ar trebuie să-și disemineze mesajele.

ADVERTISEMENT