News

Propagandista lui Putin, atac la ministrul Bogdan Aurescu. Maria Zaharova: “Să-l numim construcție artificială”

Maria Zaharova, o propagandista de seamă a lui Vladimir Putin, îl atacă pe ministrul român Bogdan Aurescu pe tema limbii moldovenești.
22.03.2023 | 07:32
Propagandista lui Putin atac la ministrul Bogdan Aurescu Maria Zaharova Sal numim constructie artificiala
Maria Zaharova, atac dur la ministrul Bogdan Aurescu. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Recunoscută pentru declarațiile sale acide, Maria Zaharova, o propagandistă recunoscută a regimului lui Putin de la Kremlin, l-a luat în vizor pe Bogdan Aurescu. Șeful diplomației de la București este criticat pe subiectul limbii moldovenești.

Maria Zaharova, atac dur la ministrul Bogdan Aurescu: “Să-l numim construcție artificială”

Prezent luni, 20 martie, la Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, ministrul afacerilor externe de la București s-a pronunțat pe tema scandalului cu limba moldovenească, recent dispărută din toate documentele oficiale ale Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Șeful MAE a spus că limba moldovenească nu există, ea fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Aceste declarații au stârnit nervi la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a atacat dur pe oficialul român.

Aceasta a spus că, în această logică a lui Aurescu, și ministrul român de externe poate fi numit o ”construcţie artificială”. De asemenea, Zaharova afirmă că “limba moldovenească este mai veche decât limba română“.

ADVERTISEMENT

”Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o ‘construcţie artificială‘?”, a scris, marţi, Maria Zaharova pe contul său oficial de Telegram.

Bogdan Aurescu, reacție față de declarațiile venite de la Moscova

Într-o altă postare pe Telegram, de sâmbătă, Zaharova a reacționat la un comunicat al MAE român ce saluta adoptarea, la Chişinău, a legii referitoare la ”limba română”. Ea admitea că cele două limbi sunt într-adevăr asemănătoare, dar ”sunt dialecte diferite”.

ADVERTISEMENT

Într-o concluzie aiuritoare, Zaharova afirma că limba română ar trebui redenumită limba moldovenească. Explicația: aceasta din urmă este mai veche decât româna. În acest context, Bogdan Aurescu a fost întrebat despre această reacţie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova.

”Nu se obişnuieşte ca un ministru de externe să comenteze declaraţiile unui alt ministru de externe”, a spus ministrul. El a punctat că atunci când Parlamentul de la Chişinău a luat această decizie istorică, România a salutat acest pas.

ADVERTISEMENT

”Pentru că restabileşte adevărul istoric legat de numele oficial al limbii din Republica Moldova. În acelaşi timp, este un gest de maturitate al societăţii din Republica Moldova şi al aderării la valorile europene.

Aşa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit mai apoi de Rusia în scopuri propagandistice”, a spus Bogdan Aurescu, conform TVR Moldova.

ADVERTISEMENT