Sport

Proprietarii lui Manchester City, interesați de Spartak Moscova. Ar fi al 11-lea club din portofoliu

Jurnaliștii de la Sports.ru susțin că proprietarii lui Manchester City tratează cu Leonid Fedun, patronul celui mai de succes club din Rusia, Spartak. Vizează o cincime din acțiuni și ar ajunge să dețină un număr de cluburi egal cu cel al jucătorilor dintr-o echipă de fotbal.
03.11.2021 | 12:43
Proprietarii lui Manchester City interesati de Spartak Moscova Ar fi al 11lea club din portofoliu
ADVERTISEMENT

Economia mondială fierbe după ”cutremurul” indus de pandemia de Covid. Criza, chiar dacă nu la proporțiile celei de la finele primului deceniu al mileniului, a avut efecte dure. Afaceri, inclusiv cu tradiție și calibru, și chiar sectoare economice, s-au confruntat cu pericolul faimentului. Sau, în cel mai bun caz, au fost nevoite să se reorganizeze.

Sportul nu face excepție. Competițiile încep să revină la normal, inclusiv în ceea ce privește prezența spectatorilor. Pierderile cauzate de lockdown-ul din 2020 sunt însă greu de acoperit. Iar sursele de venit, fie că vorbim despre abonamente, merchandising sau publicitate, s-au redus.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care dețin lichidități, este însă un moment oportun pentru investiții. Pentru că entitățile afectate de criză caută surse de finanțare. Și sunt dispuse să facă și concesii în ceea ce privește condițiile – inclusiv cuantumul sumelor – pentru a avea acces la capital.

Proprietarii lui Manchester City continuă operațiunile de globalizare

Tranzacțiile din sport nu lipsesc. Fără îndoială, cel mai notoriu caz este cel al lui Newcastle United. O afacere care, după ani de discuții, a avut acum finalitate. Și a intrat în portofoliul Fondului Public de Investiții din Arabia Saudită.

ADVERTISEMENT

Din aceeași zonă pare să vină și banii pe care Leonid Fedun, proprietarul lui Spartak Moscova, îi dorește pentru a asigura continuitatea și dezvoltarea clubului. Fedun a scos la vânzare un pachet de acțiuni de 20%, iar acesta i-a atras atenția Șeicului Mansour bin Zayed Al Nahyan, cel care conduce City Football Group.

După ce a achiziționat, la finele anului trecut, pe Troyes, echipă care a ajuns deja în Ligue 1, investitorii din Emirate sunt interesați de continuarea operațiunilor de globalizare. Prima întâlnire cu Fedun a avut deja loc, potrivit jurnaliștilor de la Sports.ru. Cu rezultate.

ADVERTISEMENT

Spartak Moscova, pilon pentru mai multe afaceri

Interesul pentru Spartak Moscova este dublat de cel pentru afaceri pe piața rusă. Dovadă că la tratative a fost prezent și Khaldoon Khalifa Al Mubarak. Cel care, pe lângă calitatea de Chairman al Manchester City Football Club este și CEO și managing director al Mubadala Investment Company.

Ei bine, el a venit să reprezinte interesele Etihad Airways, sponsorul principal al lui City. Care a achiziționat terminalul C al aeroportului Pushkin din Moscova, ca bază de operațiuni pe această piață. Un aeroport situat la numai câțiva kilometri distanță de baza lui Spartak.

ADVERTISEMENT

Interesele economice vizează și resursele din Oceanul Artic. Iar acolo un om cheie este Sergey Shishkarev. Fondator și președinte al Delo Group , un holding de transport și logistică. Iar Shishkarev este cel care a fondat secția de handbal a celor de la Spartak și este actualmente președinte al forului de specialitate rus.

Un portofoliu care are deja 10 cluburi

Dacă tranzacția se va finaliza, Spartak devine al 11-lea club din portofoliul City Football Group. Unul care acoperă pentru moment toate continentele cu excepția Africii.

În America de Sud este Montevideo City Torque. În cea de Nord, New York City. Apoi, în Europa, pe lângă Manchester City, Girona FC, în Spania, Lommel SK în Belgia, și Troyes în Franța. În Asia sunt Mumbai City (India), Sichuan Jiuniu (China) și Yokohama Marinos (Japonia). Plus Melbourne City în Australia.

ADVERTISEMENT