News

Proprietarul clădirii care a găzduit clubul Colectiv, imposibil de extrădat. Condamnat acum 7 ani, afaceristul spulberă justiția din România

Proprietarul companiei Pionierul SA, care a găzduit clubul Colectiv până în 2015, acuză de corupție sistemul judiciar din România și refuză să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru evaziune și înșelăciune.
16.05.2022 | 10:03
Proprietarul cladirii care a gazduit clubul Colectiv imposibil de extradat Condamnat acum 7 ani afaceristul spulbera justitia din Romania
Proprietarul clădirii care a găzduit clubul Colectiv a fugit în Israel / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi, când judecătorii de la Curtea de Apel București anunța sentințele în dosarul Colectiv, proprietarul clădirii care a găzduit clubul groazei se afla în Israel. Omul de afaceri Gideon Zelivansky a părăsit România în noiembrie 2015, la puțin timp după tragedia din club Colectiv, însă fuga lui nu avea legătură cu incendiul din clădirea pe care o deținea. Bărbatul tocmai fusese condamnat la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală și urma să plătească despăgubiri de peste un milion de euro.

Autoritățile române, din nou neputincioase în cazul condamnatului Zelivansky

FANATIK a aflat că patronul Pionierul SA s-a refugiat în Israel și că în cazul lui autoritățile române și-au dovedit încă o dată neputința de a-l putea extrăda, la fel cum s-a întâmplat cu atâția condamnați fugiți din țară.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor FANATIK, autoritățile române au aflat abia în 2018 că Zelivansky se află în Israel și au formulat o cerere de extrădare. În iunie 2019, procurorul general al statului Israel a solicitat Curții districtului Ierusalim un ordin de reținere pentru Gideon Zelivansky, până când cererea de extrădare va fi analizată de instanță. Afaceristul a stat mai puțin de o lună în spatele gratiilor, după care a fost eliberat pe cauțiune.

Reținerea omului de afaceri a fost, însă, doar o formalitate, pentru că legea în Israel prevede că cetățenii acestui stat nu pot fi extrădați dacă în momentul în care au comis fapta dețineau cetățenia israeliană. Totuși, România a avut dreptul să ceară ca Zelivansky să-și execute pedeapsa cu închisoarea în Israel.

ADVERTISEMENT

Avocații israelianului: ”Rechizitoriul e greu de înțeles”

În procesul care a urmat, avocatul lui Gideon Zelivansky a spulberat pur și simplu sistemul judiciar din România și a convins instanța să-i lase clientul în libertate.

”România este cunoscută pentru sistemude justiție plin de probleme. A fost foarte complicat să-mi dau seama din rechizitoriu care au fost infracțiunile comise de clientul meu. Rechizitoriul are în jur de 300 de pagini și… e greu de înțeles. În Israel, un astfel de rechizitoriu nu ar fi fost admis niciodată în instanță”, a declarat în fața instanței avocata Danielle Einav.

ADVERTISEMENT

Zelivansky a fost reprezentat în procesul care a avut loc în septembrie 2021 de două firme de avocatură: una a lui Eitan Maoz, specialist în drept penal internațional și cealaltă a lui Moshe Mizrachi, fost consilier senior la Autoritatea Israeliană pentru Taxe.

Proprietarul clădirii care a găzduit clubul Colectiv spune că sistemul de justiție este corupt

Aceștia au susținut în fața judecătorilor că sistemul justițiar din România este unul corupt și că problemele penale ale israelianului i se trag de la o dispută pe care a avut-o cu ”oameni de afaceri români cu relații sus-puse”. Astfel, o cearta cu un partener s-a transformat într-un proces bazat pe probe inexistente. Avocații au spus că dacă procesul ar fi avut loc în Israel, Zelivansky ar fi primit cel mult o amendă.

ADVERTISEMENT

Într-un final, cererea României a fost respinsă de instanța din Israel, care a decis ca Zelivansky să fie lăsat liber. Avocata lui a anunțat că acesta ”nu are de gând să revină prea curând în România”.

Care sunt acuzațiile care i se aduc omului de afaceri

În prezent, Gideon Zelivansky figurează, în continuare, pe lista persoanelor urmărite de pe site-ul poliției române. Autoritățile române îl acuză că a pus la punct o inginerie financiară prin care să pună mâna pe pachetul majoritar al SC Pionierul SA, prin dimnuarea participației celorlalți acționari.

Scopul final, spun procurorii, era ca terenul de aproape 16.000 mp a fostei fabrici bucureștene, în valoare de 15,6 milioane euro, să fie vândut. Afaceristul a fost acuzat că i-ar fi creat un prejudiciu de 2,5 milioane euro partenerului său de afaceri, Mostafa Gozal, iar statul român a formulat o acțiune civilă pentru 15,6 milioane lei.

Pionierul SA, controlat prin offshore-uri din Cipru. Gideon Zelivansky nu mai apare printre acționari

Conform informațiilor de la Registrul Comerțului, Pionierul SA este, în acest moment, deținut de ZG Proiect Solid Development SRL (firmă despre care procurorii spun că era controlată de Zelivansky prin intermediul unui offshore numit Teamset Consultants LTD , cu sediul în Cipru. În prezent, Teamset Consultants LTD este administrată de un alt cetățean israelian pe nume Eliav Amram), restul acțiunilor fiind împărțite între GMT Privacom SRL (firmă deținută de o altă societate cipriotă, Menta Investments SRL) și Cretan Impex 2000 SRL (firmă deținută de compania Cretan Beheer BV, cu sediul în Olanda). În prezent, beneficiar al companiei Pionierul SA apare un român, pe nume Cojocaru Adrian Constantin, care este și administratorul firmei.

În august 2020, Pionierul SA a primit acordul instanței de ieșire din insolvență și de reinserție în circuitul economic, după 5 ani consecutivi în care a înregistrat profit. În 2021, Pionierul a înregistrat o cifră de afaceri de 1,36 milioane lei din închirierea spațiilor către diverse alte firme. Terenul situat în zona Timpuri Noi a fost evaluat, în 2017, la 58,6 milioane lei (11,6 milioane euro).

Clădirea nu a primit aviz ISU în perioada 2016-2021

În mai 2022, Gideon Zelivansky a cerut revizuirea condamnării pentru evaziune fiscală, procesul urmând să înceapă peste 3 săptămâni, la Tribunalul București.

Din informațiile FANATIK, Pionierul nu apare în evidența autorizațiilor ISU emise pe suprafața municipiului București și în Ilfov, în perioara 2006-2021.

ADVERTISEMENT