News

Propunere incredibilă pentru pensionari! Pensie plătită de copii părinților: ”O negare a drepturilor”

05.07.2019 | 08:39
Propunere incredibila pentru pensionari Pensie platita de copii parintilor O negare a drepturilor

Partidul Social Democrat a propus un nou proiect de lege care prevede ca tinerii să le plătească părinților o pensie de întreținere la bătrânețe. După ce actul normativ a fost trimis la Senat săptămâna trecută, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu,  a avut o primă reacție în această privință.

77 de parlamentari au scris un proiect de lege controversat

77 de parlamentari din cadrul PSD au propus un proiect de lege care prevede ca urmașii direcți să le plătească părinților o pensie de întreținere în momentul în care ies la pensie, sunt bolnavi sau au nevoie de ajutor financiar. Deși ieri mulți dintre semnatarii actului normativ nu își mai aminteau că au dat cu subsemnatul, iată că astăzi consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a reacționat legat de această nouă lege.

Lucian Croitoru a scris un mesaj amplu pe contul personal de Facebook și a criticat actul normativ trimit la Senat săptămâna trecută. Consilierul guvernatorului BNR este de părere că autorii acestui proiect de lege nu știu dacă statul are capacitatea de a duce la bun sfârșit această inițiativă. „Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? (…) Inițiativa vine de la politicieni social-democrați. Ce înseamnă asta în esență? În primul rând, înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicție cu esența doctrinei social-democrate a partidului din care inițiatorii fac parte”, a scris Lucian Croitoru.

Lucian Croitoru: ”Proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții”

În plus, economistul mai spune că acest proiect nu poate obliga un tânăr să le plătească părinților sau bunicilor această pensie de întreținere. „În al doilea rând, înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”, a mai scris consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară.

Copiii ar putea să fie obligați să le plătească pensie părinților
Un proiect de lege prevede ca tinerii să le plătească părinților o pensie de întreținere la bătrânețe
Sursa foto: wall-street.ro

„În al treilea rând, este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții. Din nou, unii cred că știu mai bine relațiile dintre indivizi și nevoile acestora”, a încheiat Lucian Croitoru mesaj de pe contul de socializare.

Se poate ajunge chiar și la… închisoare!

Consilierul lansează și trei întrebări legate de proiectul acesta atât de controversat, supraintitulat ”Legea recunoștinței între generații”:
1. „Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?”
2. „Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit?”
3. „Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?” 

Neîndeplinirea acestei legi atrage cu sine și pedepse. Copiii care își neglijează la bătrânețe părinții lor vor putea fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă! În situația în care copiii nu plătesc timp de două luni pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.