Sport

Propunere inedită în America de Sud: VAR pentru VAR! Totul a pornit de la o fază controversată. Video

Oscar Tabarez, selecționerului Uruguayului, cere nici mai mult nici mai puțin decât introducerea unui nou sistem VAR care să completeze actualul VAR.
04.06.2021 | 12:54
Propunere inedita in America de Sud VAR pentru VAR Totul a pornit de la o faza controversata Video
ADVERTISEMENT

Naționalele statelor Uruguay și Paraguay au remizat, joi, scor 0-0, într-un meci de calificare pentru Cupa Mondială de anul viitor, iar la finalul întâlnirii Tabarez a surprins pe toată lumea.

Foc și pară că echipei lui i-a fost anulat un gol, după consultarea VAR-ului, selecționerul uruguayan a cerut ca forul mondial să ia măsuri și să introducă un nou Video Assistant Referee care să acționeze în paralel cu cel implementat deja.

ADVERTISEMENT

De la ce a pornit scandalul în America de Sud

Faza incriminată de selecționerul Oscar Tabarez s-a petrecut în minutul 26 al întâlnirii dintre Uruguay și Paraguay. Jonathan Rodriguez a înscris, însă reușita i-a fost anulată.

Centralul columbian Wilmar Alexander Roldán Pérez a solicitat ajutorul colegilor din camera VAR, iar după ce a revăzut faza a decis să nu valideze reușita lui Rodriguez, pentru o poziție de ofsaid în care se afla un alt uruguayan, Matias Vina.

ADVERTISEMENT

”Dacă această situaţie va continua în acest mod, atunci ar trebui să se introducă un VAR al VAR-ului, pentru că nu este posibil aşa ceva.

Când un jucător este în ofsaid, iar mingea nu vine la el sau el nu se îndreaptă spre minge, atunci nu poţi să fluieri ofsaid”, a tunat Oscar Tabarez, imediat după ultimul fluier.

ADVERTISEMENT

Căpitanul Uruguayului, Diego Godin a venit în sprijinul selecționerului său publicând pe Twitter un videoclip cu faza incriminată.

Contestații peste contestații

Scandalul provocat de selecționerul Oscar Tabarez are la bază miza uriașă a calificării la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Uruguay ocupă poziția a 5-a în clasamentul turneului de calificare la CM din Qatar, unde se califică direct doar primele patru poziții.

Sistemul VAR a fost folosit în premieră absolută în 2016, la Campionatul Mondial al Cluburilor. Un an mai târziu era implementat și la Cupa Confederațiilor, iar începând cu sezonul 2018-2019 și-a făcut loc și în campionate sau competiții importante ale Europei, precum Bundesliga, Italia, sau FA Cup.

Însă, tot mai mulți oameni de fotbal contestă acuratețea tehnologiei VAR. De la Michel Platini, la Jose Mourinho, tot mai mulți antrenori susțin că VAR-ul strică fotbalul.

ADVERTISEMENT