Sporturi

Propunere revoluționară de ziua lui Ivan Patzaichin: ”România și Moldova, sub același steag la Jocurile Olimpice”

26.11.2019 | 13:35
Propunere revolutionara de ziua lui Ivan Patzaichin Romania si Moldova sub acelasi steag la Jocurile Olimpice
ADVERTISEMENT

Ivan Patzaichin împlinește marți, 26 noiembrie, 70 de ani, iar suporterii dinamoviști vin cu o propunere inedită de ziua marelui campion al României: România și Republica Moldova să concureze sub același steag la Olimpiada de la Tokyo din 2020. 

De ziua lui Patzaichin s-a propus ca România și Republica Moldova să concureze împreună la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Ivan Patzaichin a împlinit 70 de ani, iar suporterii clubului la care a activat întreaga carieră, Dinamo, vin către Comitetul Olimpic cu propunerea ca, pentru a-l onora pe marele campion al României, țara noastră și Republica Moldova să concureze sub același steag la Olimpiada de anul viitor de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

”Apelul nostru către Comitetul Olimpic Român și către Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova pentru a face toate demersurile necesare pentru ca cele două delegații olimpice să participe împreună la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokio, pe 24 iulie 2020, sub un singur drapel”, e propunerea suporterilor dinamoviști.

Precedentul a fost înfăptuit în acest sens chiar la precedentele jocuri olimpice, cele de la Pyeongchang din Coreea de Sud, când delegațiile celor două Corei au participat împreună. Un alt exemplu în acest sens se întâmplă anual, în Turneul Celor Șase Națiuni la Rugby, aceasta fiind competiția în care Irlanda este unită, echipa fiind formată din jucători din ambele părți ale insulei (cea independentă și cea care face parte din Marea Britanie).

ADVERTISEMENT

Patzaichin, născut în apropierea de granița actuală cu Basarabia și Ucraina, a promovat sărbătorirea a 100 de ani de la Unirea din 1918 prin mai multe evenimente, printre care și ”Regata Marii Uniri”, care s-a desfășurat la Londra, pe Tamisa, anul trecut. Au fost șase ambarcațiuni care au defilat prin capitala Marii Britanii, fiecare purtând numele unei provincii istorice a României Mari, ideea aparținându-i chiar marelui nostru sportiv.

Decorat cu ”Steaua României” de ziua lui

De ziua lui, pentru meritele sportive și pentru promovarea României peste granițele țării, Patzaichin a fost onorat de președinția României, primind chiar marți ordinul ”Steaua României” în grad de cavaler de la șeful statului, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Patzaichin, născut în Deltă, în comuna Crișan (satul Mila 23), a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vara: Mexico 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984. La cele cinci ediții a cucerit 7 medalii, dintre care 4 de aur. Celebră a rămas cea de la Munchen, când s-a calificat în finala victorioasă după ce a vâslit preț de 500 de metri cu pagaia ruptă.  Are 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale.

Din anul 1985 a devenit antrenor. În această calitate a participat împreună cu elevii săi la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008. De-a lungul carierei de antrenor a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene.

ADVERTISEMENT