News

Propunerea care va lua prin surprindere pe mulți șoferi: circulația interzistă între miezul nopții și 6 dimineața. S-ar putea aplica în toată Uniunea Europeană

Oficialii europeni au în vedere un set de măsuri prin care să limiteze numărul accidentelor rutiere în întregul spaţiu al UE.
15.09.2024 | 18:53
Propunerea care va lua prin surprindere pe multi soferi circulatia interzista intre miezul noptii si 6 dimineata Sar putea aplica in toata Uniunea Europeana
UE propune ca şoferii care au permisul de mai puţin de trei ani să nu mai aibă voie să circule noaptea cu maşina Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Factori de decizie din Uniunea Europeană discută despre posibilitatea limitării traficului de la miezul nopții până la ora 6 dimineața, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.

România rămâne “campioana” deceselor din accidente rutiere

Interdicţia ar urma să li se aplice “șoferilor noi”, adică persoanelor care au intrat în posesia permisului de conducător auto cu mai puțin de trei ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor, aceștia se numără adesea printre principalele victime ale accidentelor pe timp de noapte şi se fac vinovați de multe incidente. Potrivit celor mai recente date Eurostat, decesele din traficul rutier în UE, în 2022, au crescut cu 4% față de 2021, România înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii din spaţiul comunitar.

România are o rată a deceselor din accidente rutiere de 86 la un milion de locuitori. În 2022, cea mai scăzută rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană se înregistra în Suedia – 22 de decese la milion de locuitori, urmată de Danemarca – 26 și Irlanda – 31.

ADVERTISEMENT

La polul opus, în topul ţărilor cu cea mai mare rată a mortalităţii România era urmată de Bulgaria cu 78 și Croația cu 71 de decese la un milion de locuitori. Numărul deceselor în România era aproape dublu față de media europeană în 2022 (rata medie a mortalității în UE în 2022 era de 46 la un milion de locuitori).

În urmă cu doi ani, 20.653 de persoane au murit în accidente rutiere în UE, în timp ce în 2021 au fost 19.917 decese, iar în 2020 numărul a fost de 18.833 Scăderea din 2020 a fost influențată de restricțiile din timpul pandemiei, care au redus volumul de pasageri.

ADVERTISEMENT

România se află în continuare pe topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere şi potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, înregistrând peste 76 de accidente pe zi (circa 28.000 pe an), cu o medie de 4 decese pe zi.

De anul acesta s-au înăsprit legile pentru şoferii din Uniunea Europeană, dacă aceştia comit o infracţiune putând rămâne fără permis în orice ţară a UE, nu doar în ţara în care permisul i-a fost emis, cum se întâmpla până acum.

ADVERTISEMENT

Motivele pentru care unui conducător auto i se poate reţine permisul în orice stat al Uniunii Europene sunt: “viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație”.

ADVERTISEMENT
Tags: