News

Prospectul vaccinului Moderna. Ce reacții adverse poate avea și pentru cine nu e recomandat. Document

13.01.2021 | 18:03
Prospectul vaccinului Moderna Ce reactii adverse poate avea si pentru cine nu e recomandat Document
ADVERTISEMENT

Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 din România a publicat prospectul vaccinului Moderna, recent autorizat în Uniunea Europeană.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, cu informații extrem de importante pentru utilizator, a fost autorizat condiţionat în statele UE şi poate fi consultat în limba română.

ADVERTISEMENT

Acesta conține un tablou complet cu informații legate de compoziţie, mod de administrare şi reacţiile adverse pe care le poate genera în cazul unora dintre oameni.

Prospectul vaccinului anti-Covid Moderna. Reacții adverse, compoziție și mod de administrare

Începând de miercuri, 13 ianuarie, prospectul vaccinului anti-Covid 19 dezvoltat de compania farmaceutică Moderna, cu informații detaliate pentru utilizator, este disponibil pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare. 

ADVERTISEMENT

”Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă. Puteţi să fiţi de ajutor raportând orice reacţii adverse pe care le puteţi avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacţiilor adverse”, se precizează în partea de început a documentului.

În aceeași parte introductivă ma aflăm că acest vaccin ”este administrat adulţilor cu vârsta de peste 18 ani. Substanţa activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafaţă a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conţine virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID19”.

ADVERTISEMENT

Ce informații se găsesc în acest prospect:

  • Ce este COVID-19 Vaccine Moderna şi pentru ce se utilizează
  • Ce trebuie să ştiţi înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna
  • Cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna
  • Reacţii adverse posibile
  • Cum se păstrează COVID-19 Vaccine Moderna
  • Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

PROSPECTUL VACCINULUI ANTI-COVID 19 DE LA MODERNA – DOCUMENT

Ce reacții adverse poate avea vaccinul Moderna

Potrivit prospectului, cei care se vaccinează şi manifestă reacţii adverse trebuie să ceară asistenţă medicală de urgenţă dacă au: senzaţie de leşin sau stare de confuzie, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a buzelor, feţei sau gâtului, urticarie sau erupţie pe piele, greaţă şi vărsături sau durere de stomac.

ADVERTISEMENT

Printre reacţiile adverse foarte frecvente se menţionează: umflare în zona axilei, durere de cap, greaţă, vărsături, dureri musculare, dureri articulare şi rigiditate, durere sau umflare la locul de administrare a injecţiei, oboseală excesivă, frisoane, febră.

De asemenea, reacţiile frecvente pot fi erupţie, înroşire sau urticarie la locul de administrare a injecţiei, paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell) sau umflare la nivelul feţei (poate să apară la pacienţii cărora li s-au administrat injecţii în scop cosmetic) şi ”cu frecvenţă necunoscută”.

  • Vaccinul Moderna nu este recomandat pentru copiii şi adolescenții cu vârsta sub 18 ani.

Pentru cine nu e recomandat vaccinul Moderna

Din documentul oficial mai reiese faptul că vaccinul anti-Covid Moderna nu trebuie administrat dacă sunteţi alergic la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii. Ce conţine COVID-19 Vaccine Moderna:

  • Acest flacon multidoză conţine 10 doze a câte 0,5 ml.
  • O doză (0,5 ml) conţine 100 de micrograme de ARN mesager (ARNm) (integrat în nanoparticulele lipidice SM-102).
  • ARN mesager (ARNm) monocatenar, cu capăt 5′, produs prin utilizarea unei transcripţii in vitro, acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, ce codifică proteina virală de suprafaţă (S) a SARS-CoV-2.
  • Celelalte componente sunt lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Cum se administrează vaccinul anti-Covid Moderna

Vaccinul anti-Covid Moderna vi se va administra sub formă de două injecții a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare.

Medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va injecta vaccinul într-un muşchi (injecţie intramusculară), în partea superioară a braţului. După prima doză de COVID-19 Vaccine Moderna, trebuie să vi se administreze o a doua doză din acelaşi vaccin, după 28 de zile, în vederea finalizării schemei de vaccinare.

În timpul şi după fiecare injecţie cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ 15 minute, pentru a observa dacă prezentaţi o reacţie alergică.

Atenţionări şi precauţii privind vaccinul Moderna

Înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:

  • Aţi avut orice reacţie alergică severă, care v-a pus viaţa în pericol, după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat anterior COVID-19 Vaccine Moderna.
  • Aveţi un sistem imunitar slăbit sau compromis
  • Aţi avut un episod de leşin în urma unei injecţii administrate în trecut
  • Aveţi o tulburare de sângerare
  • Aveţi febră mare sau infecţie severă; cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveţi
    febră uşoară sau o infecţie a căilor respiratorii superioare, de ex,emplu o răceală.
  • Aveţi oricare altă boală gravă
  • Aveţi anxietate legată de administrarea de injecţii
  • Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteţi sigur(ă)), adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale, înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna.

La fel ca în cazul oricărui alt vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu două doze de COVID-19 Vaccine Moderna să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat şi nu se cunoaşte durata protecţiei conferite.

COVID-19 Vaccine Moderna împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi oricealte medicamente. COVID-19 Vaccine Moderna poate influenţa acţiunea altor medicamente, iar alte medicamente pot modifica acţiunea COVID-19 Vaccine Moderna.

Sarcina şi alăptarea în contextul vaccinării cu produsul Moderna

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de a vi se administra acest vaccin.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu utilizaţi utilaje dacă nu vă simţiţi bine după vaccinare. Aşteptaţi până la trecerea efectelor vaccinului înainte de a conduce vehicule sau utiliza utilaje.

ADVERTISEMENT