News

Protecția vaccinului Pfizer în fața tulpinei Delta scade mai repede în comparație cu Astra Zeneca

Un studiu al Universității Oxford arată că, deși puternică inițial, protecția vaccinului Pfizer împotriva tulpinei Delta tinde să scadă în termen de câteva luni, egalând-o pe cea oferită de vaccinul Astra Zeneca
19.08.2021 | 18:15
Protectia vaccinului Pfizer in fata tulpinei Delta scade mai repede in comparatie cu Astra Zeneca
ADVERTISEMENT

Universitatea Oxford a dat recent publicității un nou studiu privind eficiența vaccinurilor în fața tulpinei Delta a coronavirusului. Astfel, în cadrul experimentului au fost testate atât vaccinurile Pfizer și Moderna, cât și cel creat de specialiștii din cadrul universității Oxford – Astra Zeneca.

“Analizăm informații care arată cum sunt afectate vaccinurile Pfizer și Astra Zeneca de către tulpina Delta în lumea reală, mai degrabă decât din studiile clinice”, a declarat Simon Clarke, profesor în cadrul Universității din Reading.

ADVERTISEMENT

Studiul efectuat confirmă de asemenea evidențe anterioare conform cărora persoanele vaccinate pot transmite tulpina Delta la fel de ușor precum persoanele nevaccinate. Cu toate acestea, confirmă autorii studiului, vaccinul rămâne cea mai bună soluție de protecție împotriva celei mai noi variante a coronavirusului.

Protecția Pfizer scade în 4-5 luni, egalând-o pe cea oferită de Astra Zeneca

Echipa de specialiști a analizat toate cele trei vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, agregând datele a mai mult de 750.000 de persoane din Marea Britanie. Astfel, s-a descoperit că vaccinul creat de Moderna este cel mai eficient, într-o primă fază, împotriva variantei Delta, cu toate că o posibilă cauză, spun autorii studiului, ar putea fi vârsta scăzută a participanților la experiment.

ADVERTISEMENT

Totodată, au arătat aceștia, deși inițial vaccinul Pfizer a oferit protecție mai puternică împotriva tulpinei Delta, aceasta s-a diminuat în următoarele patru-cinci luni, egalând-o pe cea oferită de vaccinul Astra Zeneca.

“Scăderea protecției observată în cazul vaccinului Pfizer, sprijină cu siguranță strategia administrării unei a treia doze în cazul persoanelor vulnerabile”, se mai arată, de asemenea, în studiu.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au subliniat încă o dată, însă, faptul că vaccinarea rămâne cea mai bună soluție împotriva tulpinei Delta, confirmând că “eficacitatea celor două doze ale vaccinurilor actuale rămâne cel puțin la fel de bună precum cea oferită de infecția inițială obținută pe cale naturală”.

Imunitatea de turmă, foarte greu, dacă nu imposibil de atins

Totodată, se mai arată în studiul efectuat de specialiștii Universității Oxford, faptul că persoanele vaccinate pot transmite la fel de ușor tulpina Delta precum cele nevaccinate confirmă faptul că imunitatea de turmă ar putea fi foarte greu de atins.

ADVERTISEMENT

O problemă în acest sens o reprezintă faptul că noile tulpini Covid-19 sunt mai agresive și, în consecință, mai contagioase decât cele inițiale. Astfel, cât timp virusul continuă să producă mutații, medicina va trebui să fie mereu cu un pas înainte pentru a actualiza vaccinurile create inițial.

Problema este cu atât mai mare cu cât imunitatea de turmă este imposibil de atins fără ca un minimum de 70% din populația mondială să fie vaccinată, această țintă fiind, însă, departe de atins pentru moment.

Până la sfârșitul lunii iulie, acoperirea vaccinală a persoanelor din Uniunea Europeană era de 57% pentru prima doză și de 44% în cazul celei de a doua.

ADVERTISEMENT