News

A patra doză nu îndepărtează total riscul infectării cu Omicron. Moderna pregătește vaccinul anual combinat Covid-gripă

Datele din Israel sugerează că a patra doză de vaccin Pfizer sau Moderna poate aduce o creștere a numărului anticorpilor, mai mare decât după a treia, dar tot insuficient pentru a proteja împotriva variantei Omicron.
22.01.2022 | 14:31
A patra doza nu indeparteaza total riscul infectarii cu Omicron Moderna pregateste vaccinul anual combinat Covidgripa
Israelul este una dintre primele țări care au vaccinat populația în masă Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Spitalul israelian Sheba a început luna trecută să administreze a patra doză de vaccin la peste 270 de lucrători medicali – 154 care au primit un vaccin Pfizer/BioNTech și alți 120 care au primit Moderna.

Toți fuseseră anterior vaccinați cu trei doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Studiul clinic a constatat că ambele grupuri au arătat creșteri ale anticorpilor „puțin mai mari” decât după cea de a treia doză de vaccin de anul trecut, dar a arătat că creșterea numărului anticorpilor nu a împiedicat răspândirea variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

A patra doză nu îndepărtează total riscul infectării cu Omicron

„În ciuda nivelurilor crescute de anticorpi, a patra doză de vaccin oferă doar o apărare parțială împotriva virusului”, a spus dr. Gili Regev-Yochay, directorul unității de boli infecțioase a spitalului, potrivit Medical Xpress. „Vaccinurile, care au fost mai eficiente împotriva variantelor anterioare, oferă mai puțină protecție față de Omicron”.

Rezultatele preliminare au ridicat semne de întrebare cu privire la decizia Israelului de a oferi o a doua doză de rapel – și a patra în general – populației sale de peste 60 de ani. Guvernul spune că peste 500.000 de oameni au primit a doua doză de rapel în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Dr. Nahman Ash, director în Ministerul Sănătății din Israel, a spus că cercetarea nu înseamnă că administrarea celei de-a patra doze de vaccin a fost o greșeală. “Readuce nivelul de anticorpi la cel de după a treia doză (doza booster). Acest lucru are o mare importanță, mai ales în rândul populației mai în vârstă”, a declarat el pentru Channel 13 TV.

Acesta a precizat totuși că cercetarea va fi luată în considerare în timp ce autoritățile dezbat dacă să extindă campania suplimentară de amplificare la populația mai largă.

ADVERTISEMENT

Israelul, printre primele țări care au vaccinat populația pe scară largă

Israelul a fost una dintre primele țări care și-a vaccinat pe scară largă populația anul trecut și vara trecută a devenit prima care a oferit doza booster. De asemenea, se crede că cea mai recentă campanie de administrare de doze booster pentru israelienii în vârstă este prima de acest fel din lume.

Eforturile agresive de vaccinare ale Israelului nu au reușit să oprească un focar de Omicron în ultimele săptămâni. Varianta a provocat niveluri record de infecție și a trimis un număr tot mai mare de persoane la spital, deși numărul de bolnavi grav rămâne sub valurile anterioare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a forțat un număr mare de israelieni să intre în carantină, afectând școlile și afacerile.

Varianta Omicron este deja dominantă în multe țări și îi poate infecta și pe cei care au fost vaccinați sau au fost infectați anterior cu versiuni anterioare ale virusului. Totuși, studiile timpurii arată că este mai puțin probabil să provoace boli severe decât varianta anterioară Delta. Vaccinarea și un rapel oferă încă o protecție puternică împotriva formelor grave de boală, spitalizării și decesului.

Guvernul israelian a anunțat că scurtează perioada de carantină obligatorie de la șapte zile la cinci zile pentru a ajuta la menținerea funcționării economiei.

„Această decizie ne va permite, pe de o parte, să continuăm să protejăm sănătatea publică și, pe de altă parte, să menținem economia în acest moment, deși este dificil, astfel încât să putem trece în siguranță de acest val”, a declarat prim-ministrul Naftali Bennett.

Moderna pregătește vaccinul anual combinat Covid-gripă

Moderna își propune să lanseze un vaccin de rapel combinat COVID-gripa-RSV la sfârșitul anului 2023, a anunțat luni producătorul american de medicamente, în speranța că o injecție combinată va încuraja oamenii să se imunizeze anual.

Vaccinul unic pentru Covid-19, gripă și virusul sincițial respirator – un virus comun care provoacă răceala, dar care poate fi mai grav pentru sugari și persoanele în vârstă – ar putea apărea pe piață înainte de 2024.

„Cel mai bun scenariu va fi toamna lui 2023”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, la o masă rotundă virtuală a Forumului Economic Mondial.

„Nu cred că se va întâmpla în fiecare țară, dar credem că este posibil să se întâmple în unele țări anul viitor. Scopul nostru este să putem avea un singur rapel anual, astfel încât să nu avem probleme de conformitate în care oamenii nu doresc să primească două până la trei injecții pe iarnă, ci să primească o doză.”

Teste în curs

Bancel a spus că programul RSV se află în faza III de studii – etapa finală a testării pe oameni – în timp ce programul de gripă ar trebui să intre în faza III în al doilea trimestru al acestui an.

Vaccinul experimental împotriva gripei de la Moderna, care vizează patru tulpini majore, se bazează pe aceeași metodă de ARNm folosită în injecțiile sale Covid-19. Tehnologia provoacă un răspuns imun prin furnizarea de molecule genetice care conțin codul pentru părți cheie ale unui agent patogen în celulele umane.

Deși vaccinul Moderna împotriva Covid-19 se baza pe tulpina originală a virusului, compania lucrează la finalizarea unui ser specific Omicron în câteva săptămâni, înainte de teste, a spus Bancel.

„Sperăm că în martie ar trebui să putem avea date pe care să le împărtășim autorităților de reglementare pentru a ne da seama de următorul pas înainte”.

Dincolo de un vaccin specific pentru Omicron – care devine rapid tulpina dominantă la nivel mondial – laboratoarele urmăresc și un vaccin care funcționează împotriva tuturor mutațiilor Covid-19 actuale și viitoare.

Între timp, Bancel a spus că Moderna a livrat 807 milioane de doze de vaccin contra Covid-19 în 2021, dintre care un sfert au fost în țările cu venituri medii și mici.

Datorită capacității suplimentare care va fi lansată înainte de sfârșitul lunii martie, compania speră să poată produce două până la trei miliarde de doze în acest an.

ADVERTISEMENT