Un control recent al Curții de Conturi la Primăria Capitalei a scos la iveală modul în care sunt gestionate o parte din sumele de la bugetul local. Raportul Curții de Conturi a identificat aproape 2,5 milioane lei, plătiți nejustificat, cea mai mare parte sub forma unor cadouri pentru angajați cu ocazia sărbătorilor religioase sau a zilelor de naștere. Probleme au fost și la Primăria Capitalei, unde au fost plătiți nejustificat peste 300.000 lei, servicii juridice.
Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, Administrația Străzilor București și Administrația Fondului Imobiliar, trei autorități aflate în subordinea Consiliului General al Primăriei Capitalei, au acordat în mod nelegal cadouri în bani în sumă totală de 1,77 milioane lei angajaților. Informația apare într-un recent raport al Curții de Conturi, validat luna trecută, în urma unui audit financiar la Municipiul București.
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2023, cele trei entități s-au angajat la cheltuieli nelegale în sumă de 1.777.800 lei pentru cadouri acordate salariaților și copiii minori ai acestora cu ocazia unor sărbători religioase și cu ocazia aniversării zilelor de naștere ale angajaților.
„Au acordat nelegal sume de bani sub formă de ajutoare sociale, salariaților și copiilor minori ai acestora, cu precădere pentru sărbătorirea zilelor de 8 Martie, Paște, Crăciun, 1 Mai și 1 Iunie, dar și cu alte ocazii, cum ar fi: aniversarea zilelor de naștere ale angajaților, Sărbătoarea Rusaliilor și Sfânta Maria, în baza acordurilor/ contractelor colective de muncă încheiate de fiecare entitate, în care au fost inserate clauze care exced prevederile legale”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Auditorii Curții au explicat și cum s-a încercat justificarea legală a acestor plăți sub categoria de „protecție socială”. Aceștia subliniază că în cele trei contracte colective de muncă termenii de „condiții de muncă, sănătate și securitate în muncă” au fost înlocuiți cu expresia „protecție socială”, iar ca măsură de protecție socială era prevăzută acordarea de cadouri în bani. Sursa citată precizează că această prevedere nu este legală, în condițiile în care, Codul Administrativ nu permite introducerea măsurilor de protecție socială în cadrul contractului colectiv de muncă.
Potrivit raportului Curții de Conturi, la nivelul Municipiului București și a autorităților din subordine verificate au fost efectuate plăți nelegale de aproape 2,5 milioane lei. Astfel documentul citat dă ca exemplu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a plătit nejustificate 250.000 lei, reprezentând decontarea TVA aferentă achiziției unor echipamente medicale. Auditorii Curții arată însă că în acea perioadă, potrivit legii, livrările de echipamente medicale erau scutite de TVA.
Alte plăți nelegale identificate vizează o majorare a salariilor angajaților din primăriei, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, în sumă totală de 295.000 lei, calculată greșit pe baza indemnizației lunare a viceprimarului. De asemenea, DGASMB a plătit nejustificat peste 166.000 lei către firma de pază în momentul în care a fost modificat contractul cadru, ca urmare a majorării salariului minim pe economie. Raportul Curții arată că nu s-a avut în vedere doar acoperirea costurilor de bază pe care era fundamentat prețul contractului, ci a fost schimbat algoritmul de calcul al prețului ofertat, rezultând o majorare nejustificată a prețului cu suma de 166.084 lei.
Tot în data de 12 februarie, Curtea de Conturi a aprobat raportul în urma unui control ad-hoc la Primăria Capitalei în care a fost verificat modul în care au fost plătite amenzile primite de către primarul Nicușor Dan, dar și externalizarea serviciilor de consultanță și asistență juridică.
Mai exact, controlul a vizat cele 28 de amenzi aplicate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, în sumă totală de 207.000 lei, instituție cu care primarul Nicușor Dan a fost în război deschis, amendându-l pentru faptul de nu fi emis certificatele de urbanism în termenul prevăzut de lege. Cele 28 de amenzi au fost emise pe persoană fizică (doar două fiind emise pe numele lui Nicușor Dan), însă ele au fost achitate din bugetul primăriei.
Curtea nu consideră acest aspect ca fiind ilegal, ci doar menționează că plata a fost decontată din contul greșit. Trebuie menționat că din cele 28 de sancțiuni aplicate, toate au fost contestate în instanță, dintre acestea doar 5 fiind în faza de apel – unde în 3 cazuri procesele-verbale de contravenție au fost anulate, iar în alte 2 au fost menținute.
Un alt aspect verificat însă în cadrul acestui control vizează externalizarea serviciilor de consultanță și reprezentare juridică de către Primăria Capitalei. Raportul Curții consemnează că la nivelul anului 2023 au fost încheiata 65 de contracte subsecvente, cu o valoare totală de 17,8 milioane lei, asta deși „în cadrul aparatului propriu, în anul 2023, erau angajați 62 de consilieri juridici”.
În cadrul acestor contracte, auditorii Curții au găsit cheltuieli nejustificate în sumă de 341.000 lei. Mai exact, după ce au fost luate la mână mai multe facturi achitate către firmele de avocatură, auditorii Curții au sesizat că Primăria Capitalei a fost taxată pentru executarea unor servicii care nu erau prevăzute în contract, și care intrau în atribuțiile autorităților din subordine.
„S-a constatat că Direcția Transporturi – Serviciul Autorizări Auto a predat (…) dosare de vizare cu valabilitate 2019-2024 către Cabinetul de Avocatură „Mocanu și Asociații”, care a verificat de fapt activitatea de vizare autorizații de transport. Cu alte cuvinte, prestatorul a efectuat o reverificare a activității serviciului din cadrul Primăriei Municipiului București. De asemenea, s-a mai constatat că au fost facturate, printre alte servicii, contrat prevederilor legale, și redactarea de răspunsuri la petiții”, se arată în raportul Curții de Conturi.