News

Protest al sindicaliștilor la Ministerul Finanțelor. Ce revendicări au

09.02.2021 | 10:51
Protest al sindicalistilor la  Ministerul Finantelor Ce revendicari au
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii CNS Cartel Alfa pichetează marți, 9 februarie, între orele 10:00 și 12:00, sediul Ministerului Finanțelor, conform unui program aprobat de Comitetul Confederal.

Pe lista revendicărilor sindicaliștilor sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației.

ADVERTISEMENT

Comitetul Confederal al CNS Cartel Alfa a decis în 11 ianuarie 2021 declanșarea unui program de acțiuni de protest.

Protest al Cartel Alfa la Ministerul Finanțelor

Decizia vine „în urma situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Agerpres, programul acțiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu „Caravana drepturilor sociale”. Între timp, Guvernul Cîțu încearcă să reducă cheltuielile în sectorul bugetar, în special acolo unde există sporuri. Inclusiv voucherele de vacanță vor fi eliminate.

Informația a fost confirmată de liderul PNL Ludovic Orban. „Rămân valabile voucherele emise anterior. În 2021 nu se emit noi vouchere pentru că sunt vouchere valabile în continuare în 2021.

ADVERTISEMENT

Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri. Există o decizie față de sporul de 30% acordat prefecturilor care nu se va mai plăti”, a explicat Orban.

Mai mult, pensiile nu vor fi majorate în 2021, în timp ce salariile au fost înghețate la nivelul de anul trecut, fără posibilitate majorare în acest an. Florin Cîțu dă vina pe criză și pe lipsa de bani, însă sindicaliștii îi cer să respecte legea.

ADVERTISEMENT

Renunțarea voucherele de vacanță va reduce cheltuielile bugetare cu 1.2 miliarde de lei. De asemenea, Florin Cîțu a anunțat că sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, în timp ce sporurile pentru expunere la Covid pentru angajații din prefecturi vor fi eliminate. În prefecturi existau sporuri de 30% care sunt considerate nejustificate de către guvernanți.

ADVERTISEMENT