ADVERTISEMENT
News

Protest al sindicaliștilor la Ministerul Finanțelor. Ce revendicări au

Autor: Flaviu Popa | 09.02.2021 | 10:51
Protest al sindicaliștilor la  Ministerul Finanțelor. Ce revendicări au
Protest al Cartel Alfa la Ministerul Finanțelor

Sindicaliștii CNS Cartel Alfa pichetează marți, 9 februarie, între orele 10:00 și 12:00, sediul Ministerului Finanțelor, conform unui program aprobat de Comitetul Confederal.

ADVERTISEMENT

Pe lista revendicărilor sindicaliștilor sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației.

Comitetul Confederal al CNS Cartel Alfa a decis în 11 ianuarie 2021 declanșarea unui program de acțiuni de protest.

ADVERTISEMENT

Protest al Cartel Alfa la Ministerul Finanțelor

Decizia vine „în urma situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

Potrivit Agerpres, programul acțiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu „Caravana drepturilor sociale”. Între timp, Guvernul Cîțu încearcă să reducă cheltuielile în sectorul bugetar, în special acolo unde există sporuri. Inclusiv voucherele de vacanță vor fi eliminate.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de liderul PNL Ludovic Orban. „Rămân valabile voucherele emise anterior. În 2021 nu se emit noi vouchere pentru că sunt vouchere valabile în continuare în 2021.

Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri. Există o decizie față de sporul de 30% acordat prefecturilor care nu se va mai plăti”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pensiile nu vor fi majorate în 2021, în timp ce salariile au fost înghețate la nivelul de anul trecut, fără posibilitate majorare în acest an. Florin Cîțu dă vina pe criză și pe lipsa de bani, însă sindicaliștii îi cer să respecte legea.

Renunțarea voucherele de vacanță va reduce cheltuielile bugetare cu 1.2 miliarde de lei. De asemenea, Florin Cîțu a anunțat că sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, în timp ce sporurile pentru expunere la Covid pentru angajații din prefecturi vor fi eliminate. În prefecturi existau sporuri de 30% care sunt considerate nejustificate de către guvernanți.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!