News

Protest al sindicatelor de la Poșta Română în fața Guvernului. 80% din angajați au salariu sub 1.700 de lei lunar

Sindicaliştii din cadrul Poştei Române au organizat, sâmbătă, un miting de protest în faţa Guvernului, fiind nemulțumiți de salariile oferite dar și de deciziile conducerii companiei
14.05.2022 | 11:32
Protest al sindicatelor de la Posta Romana in fata Guvernului 80 din angajati au salariu sub 1700 de lei lunar
Protest al sindicatelor din Poșta Română în fața Guvernului. Sursa foto: Facebook/ Violeta Dinu
ADVERTISEMENT

Sindicaliştii din cadrul Poştei Române au protestat sâmbătă în fața clădirii Guvernului, fiind nemulțumiți de salariile primite de către angajați dar și de schimbările pe care conducerea companiei vrea să le facă.

Protest al sindicaliștilor de la Poșta Română

Cristian Iancu, vicepreşedinte pentru poştă şi curierat din cadrul Blocului Naţional Sindical, a declarat pentru Agerpres că principalul motiv de nemulțumire este salarizarea, marea majoritate a angajaților fiind plătiți cu salariul minim pe economie.

ADVERTISEMENT

Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 lei, „la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură”, au susținut organizatorii protestului.

„Oamenii sunt în primul rând nemulţumiţi de salarizare. 80% din angajaţii Poştei Române au salariul minim sau puţin peste, cu 100 de lei peste. Sunt nemulţumiţi şi de condiţiile de muncă şi de lipsa infrastructurii IT în cadrul companiei. Creşterea preţurilor la energie, utilităţi, alimente şi toate produsele în general, coroborată cu salariile mici, i-a scos pe oameni în stradă”, a precizat Cristian Iancu.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv invocat de sindicate pentru protestul de sâmbătă este „refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi”.

Circa 2.500 de angajați ai Poștei Române au luat parte la protestul de sâmbătă.

Nemulțumiri față de deciziile conducerii companiei

În plus, angajații Poștei Române sunt nemulțumiți și de iniţiativa conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. „Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă; aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul; eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă; eliminarea automatului de clase; eliminarea sporurilor de: continuitate şi cumul de funcţii (acordat acelor lucrători care suplinesc activităţi pe care ar fi trebuit sa le facă posibil salariaţi angajaţi pe locuri vacante), program fracţionat (un spor generos de 100 lei celor care prin natura locului de muncă lucrează dimineaţa 4 ore şi după-amiază încă 4 ore – alocând astfel din viaţa personală aproape o jumătate de zi).

În plus, organizatorii protestului de sâmbătă susțin că directorul general al Poștei Române încearcă constant să-i inducă în eroare pe angajații companiei și să evite mijloacele de dialog social prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Aceștia reclamă lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unităţi fiind cu igrasie, fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curăţeniei.

„Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare. Vă solicităm să găsiţi timpul necesar pentru o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii”, au transmis liderii sindicali.

ADVERTISEMENT