News

Angajații din sistemul sanitar, din nou în stradă. Vor și mai mulți bani și „renegocierea PNRR”

Federația Solidaritatea Sanitară cheamă marți angajații din sistemul sanitar la Mitingul național al lucrătorilor din sănătate. Sindicaliștii vor protesta în fața Guvernului, Parlamentului, Administrației Prezidențiale.
27.12.2021 | 16:44
Angajatii din sistemul sanitar din nou in strada Vor si mai multi bani si renegocierea PNRR
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii solicită acordarea de urgență a drepturilor angajaților din sistemul sanitar și susțin că actualele restricții impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19 sunt folosite de către guvernanți ca „armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-și promova interesele”.

Angajații din sistemul sanitar, din nou în stradă

„Federația Solidaritatea Sanitară anunță desfășurarea Mitingului național al lucrătorilor din sănătate în data de 28 decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestei acțiuni vom ‘colinda’ instituțiile esențiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul și Președinția, rostindu-le ‘Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate’ și urându-le înțelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniștilor din sănătate.

‘Colindul’ va fi susținut de toate categoriile de lucrători din sănătate, ‘urăturile’ acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din țară”, se arată în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

ADVERTISEMENT

Mitingul național al lucrătorilor din sănătate va include următoarea serie de manifestări:

Proteste în stradă:

  • Începând cu ora 10:30: Miting în Piața Victoriei (cu numărul maxim de participanți permis de lege).
  • Începând cu ora 12:30: Miting la Palatul Cotroceni; Miting la Palatul Parlamentului (intrarea Izvor).

Reprezentanții Federației precizează că vor recurge inclusiv la proteste în spitale, pentru a nu încălca restricțiile care spun că un protest poate fi desfășurat cu cel mult 100 de persoane.

ADVERTISEMENT

Revendicările angajaților din sistemul sanitar

Potrivit sindicaliștilor, acțiunile de protest din cadrul Mitingului național al lucrătorilor din sănătate vor fi desfășurate pentru susținerea următoarelor revendicări:

1. Acordarea drepturilor salariale legitime:

a. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
b. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

ADVERTISEMENT

2. Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.

3. Renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Federația Solidaritatea Sanitară susține că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligațiilor, asumate de Ministerul Sănătăți, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă și prin încălcarea obligațiilor exprese ale Comisiei UE de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali.

ADVERTISEMENT