News

Video. Canada se pregătește pentru violențe. Un convoi de camioane se îndreaptă spre capitală pentru un protest anti-vaccin

Un convoi de camioane care se îndreaptă spre Ottawa pentru a protesta împotriva obligației de vaccinare pentru șoferii transfrontalieri determină poliția canadiană să se pregătească pentru violențe.
27.01.2022 | 15:42
Video Canada se pregateste pentru violente Un convoi de camioane se indreapta spre capitala pentru un protest antivaccin
Canada a anulat scutirea șoferilor de camon de la obligativitatea vaccinării Foto: AP, Global News, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În același timp, politicienii canadieni avertizează împotriva escaladării retoricii legate de demonstrație.

Camionagii protestează împotriva unei noi obligativității potrivit căreia șoferii care intră în Canada trebuie să fie pe deplin imunizaţi împotriva Covid-19 începând cu 15 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au impus aceeaşi cerinţă şi pentru șoferii de camion care intră în ţară.

Canada se pregătește pentru violențe. Un convoi de camioane se îndreaptă spre capitală pentru un protest anti vaccin

Șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, a declarat că ofițerii au fost în contact cu liderii protestelor despre care a spus că au cooperat și le-au împărtășit planurile lor.

Dar șeful adjunct Steve Bell și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „grupuri paralele” despre care informațiile sugerează că se vor prezenta și la protest.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea de la Ottawa, poliția a dezvăluit că se pregătește pentru o serie de scenarii, inclusiv potențialul de izbucniri violente. Poliția spune că plănuiește sosirea a între 1.000 și 2.000 de manifestanți, dar susține că situația este „fluidă” și se schimbă de la o oră la alta.

În timp ce poliția susține dreptul la proteste pașnice, ofițerii ar fi pregătiți să mute protestatarii din zona de demonstrație în cazul în care situația devine violentă sau amenințătoare, a spus Soly.

ADVERTISEMENT

Canadian Trucking Alliance a estimat că aproximativ 15% dintre șoferii de camion din Canada – până la 16.000 – nu sunt complet vaccinați împotriva Covid-19.

Guvernul federal a pus capăt scutirii șoferilor de camion de la obligația vaccinării pe 15 ianuarie, ceea ce înseamnă că șoferii de camion canadieni trebuie să fie complet vaccinați dacă doresc să evite o carantină de două săptămâni și un test molecular înainte de sosire pentru Covid-19 înainte de a trece în Canada.

ADVERTISEMENT

15% dintre șoferii de camion nu sunt vaccinați

Mișcarea de protest, pe care membrii săi o numesc „convoiul pentru libertate” este organizată de un grup numit Canada Unity.

Potrivit unui, „memorandum de înțelegere”, postat pe site-ul Canada Unity, coaliția sa se opune restricțiilor și obligativităților legate de Covid-19, reguli pe care le consideră „neconstituționale, discriminatorii și segregatoare”.

Scopul memorandumului, se spune, este de a forma un comitet cu Senatul și Guvernatorul General care să depășească toate nivelurile guvernamentale canadiene pentru a opri utilizarea pașapoartelor de vaccinare, a renunța la amenzile legate de Covid-19 și a reintegra angajații care au fost concediați pentru încălcarea regulilor pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

Dacă Senatul și Guvernatorul General refuză să se alăture unui astfel de comitet, grupul spune că ar trebui „să demisioneze imediat din funcțiile legale de autoritate”.

Carissima Mathen, profesor de drept la Universitatea din Ottawa, a explicat că încercarea de a depăși toate nivelurile politicii guvernamentale nu ar funcționa, deoarece organismul care a pus inițial politica în vigoare trebuie să fie cel care o va inversa. Alternativ, această politică ar putea fi anulată prin adoptarea unei legi de către Parlament.

O purtătoare de cuvânt a guvernatorului general a spus că instituția „rămâne la curent cu situația și așteaptă să vadă cum se derulează lucrurile”, relatează Global News.

Persoane cu opinii de extremă-dreapta folosesc protestul ca platformă personală

Persoane cu opinii de extremă-dreapta s-au agățat de protest. Un videoclip online înfățișează un bărbat care își exprimă speranța că mitingul se va transforma în echivalentul canadian al revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul Statelor Unite a susținătorilor fostului președinte Donald Trump.

Donald Trump Jr. s-a exprimat pe rețelele de socializare în sensul susținerii protestului convoiului de camioane canadian împotriva „tiraniei” și i-a îndemnat pe americani să le urmeze exemplul.

Premierul Justin Trudeau a spus că există o „mică minoritate marginală care se îndreaptă spre Ottawa și are opinii inacceptabile”.

„Ceea ce auzim de la unele persoane asociate cu acest convoi este complet inacceptabil”, a adăugat el.

Kayla Preston, care studiază extrema dreaptă în cadrul departamentului de sociologie al Universității din Toronto, a spus că șoferii de camion au fost un magnet pentru naționaliștii albi, precum și pentru oamenii care se opun mandatelor de vaccinare.

„Unii din extrema dreaptă s-au agățat de convoi”, a spus ea. „Convoiul profită de frustrarea națională chiar acum. De asemenea, atrage oameni care nu fac parte din extrema dreaptă sau naționaliști albi care sunt frustrați de Covid.”

Ministrul transporturilor, Omar Alghabra, a spus că este „îngrijorat de grupul mic, dar vocal de opozanți de extremă-dreapta, care poluează o mare parte a dezbaterii noastre politice”.

Protestul, susținut și de politicieni canadieni

La o zi după ce a refuzat să spună dacă susține convoiul de camioane care se îndrepta spre Ottawa, liderul conservator Erin O’Toole a apărut într-un eveniment Facebook Live marți seară pentru a spune că înțelege de ce mulți șoferi de camion, în special cei independenți, sunt supărați.

„Puteți înțelege de ce există o anumită frustrare și de ce oamenii protestează”, a spus O’Toole.

Miercuri, Federația Canadiană a Afacerilor Independente a cerut, de asemenea, guvernului federal să-și inverseze politica de vaccinare pentru camionagii.

Anterior, Camera de Comerț din Canada a cerut guvernului să acorde șoferilor de camion mai mult timp pentru a se vaccina, în timp ce Coaliția canadiană pentru producție a cerut, de asemenea, anularea completă a mandatului de vaccinare.

Dar Alghabra a spus că nu va întreprinde nimic pentru a amâna sau a renunța la cerința ca șoferii de camion care intră în Canada să fie pe deplin imunizați, deoarece Statele Unite au impus aceeași cerință pentru camionagii care intră în acea țară.

Cel mai bun mod de a pune capăt întreruperilor lanțului de aprovizionare este de a pune capăt pandemiei și cel mai bun mod de a face acest lucru este să vă vaccinați, a mai spus el.

Ministrul transporturilor: Canadienii nu vor muri de foame

Unii susținători ai convoiului, inclusiv câțiva parlamentari conservatori, au apelat la rețelele de socializare pentru a avertiza că obligația vaccinării pentru camionagii va lăsa rafturile magazinelor goale.

Unii au mers atât de departe încât au prezis că locuitorii Canadei vor muri de foame.

Alghabra le-a dat asigurări canadienilor că nu există niciun motiv să se teamă că refuzul unei mici minorități de șoferi de camion de a respecta obligativitatea vaccinării va duce la o lipsă a alimentelor.

Într-un interviu, Alghabra a spus că marile lanțuri de magazine alimentare și alți comercianți cu amănuntul l-au asigurat că au o mulțime de bunuri de oferit clienților lor, în ciuda unor probleme cu lipsa forței de muncă și a blocajelor din lanțul de aprovizionare cauzate de pandemia Covid-19.

Mai mult, el a spus că nu a existat un „impact măsurabil” asupra numărului de camioane care trec granița de la intrarea în vigoare a obligației de vaccinare.

Săptămâna trecută, el a spus că aproape 100.000 de camioane au trecut granița – aproximativ la fel ca de obicei pentru această perioadă a anului.

„Nu vreau să minimizez faptul că trebuie să rămânem vigilenți și să lucrăm împreună pentru a aborda aceste probleme (de întreruperi ale lanțului de aprovizionare)”, a spus Alghabra, adăugând că intenționează să organizeze luni un summit pe această temă cu comercianții cu amănuntul.

„Dar ideea că vom muri de foame este cu adevărat nefericită și face un deserviciu canadienilor.”

ADVERTISEMENT