News

Protest cu mii de oameni la Budapesta, pentru dreptul la avort: ”Bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?”

Mii de persoane, majoritatea femei, au protestat la Budapesta față de un decret recent menit să descurajeze avortul din Ungaria.
29.09.2022 | 16:17
Protest cu mii de oameni la Budapesta pentru dreptul la avort Bataile inimii mele Nui pasa nimanui
Protest Ungaria, anti avort. Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Autoritățile au decis, în urmă cu câteva săptămâni, ca femeile care vor să facă avort să fie confruntate înainte cu ”funcțiile vitale” ale fătului înainte de a lua o decizie.

Mii de femei au protestat la Budapesta pentru dreptul la avort

Mai exact, femeile trebuie să facă un ecograf prin care li se arată că fătul are inimă care bate, pentru a descuraja avortul.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, mii de femei s-au adunat în fața parlamentului pentru ”dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”. Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani, le cere autorităților să renunțe la măsurile implementate.

”Dacă împrejurările sunt diferite, violenţă, abuz, nu ne trageţi la răspundere, nu ne pedepsiţi!”, a transmis protestatara.

ADVERTISEMENT

Kleo Nytrai, o tânără de 28 de ani, e decisă să facă copii, dar doar atunci când se decide. ”Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică”, a subliniat femeia.

Avortul în Ungaria este legal până în a 12-a săptămână de sarcină, însă premierul Viktor Orban a luat mai multe măsuri ca să descurajeze întreruperea sarcinii. Începând cu 2012, Orban s-a angajat prin Constituție ca Ungaria să ”apere viața fătului de la concepție”.

ADVERTISEMENT

ONG-ul Amnesty International a denunţat noile măsuri implementate de Budapesta, care ar provoca un ”recul îngrijorător” menit să îngreuneze ”accesul la avort” şi ”va traumatiza şi mai mult femei aflate deja în situaţii dificile”.

Între timp, Katalin Novak, președintele Ungariei a promis în campania electorală că îi va susține pe cei care “protejează viaţa încă din faza de gestaţie”, alegând tabăra anti-avort.

ADVERTISEMENT

Țară cu 9.7 milioane de locuitori, Ungaria a înregistrat în 2021 21.907 avorturi și 93.000 de nașteri, potrivit datelor oficiale prezentate de Biroul de Statistică. Ungaria nu a interzis, momentan, avortul așa cum a făcut-o Polonia, însă femeile care doresc să urmeze această procedură se simt persecutate.

ADVERTISEMENT