News

Protest de amploare al șoferilor transportului în comun din Galați. Solicită salarii decente

Șoferii transportului în comun din Galați au refuzat să mai circule încă de la primele ore ale dimineții de vineri. Aceștia protestează, nemulțumiți fiind de salarii.
05.11.2021 | 07:57
Protest de amploare al soferilor transportului in comun din Galati Solicita salarii decente
ADVERTISEMENT

La Transurb Galaţi, societatea responsabilă de transportul comun local, s-au adunat, vineri dimineață, zeci de conducători auto de autobuze, troleibuze sau tramvai, care reclamă faptul că nu sunt plătiți corespunzător, mai ales pentru orele suplimentare, dar și că nu dispun de condiţii decente de muncă.

Chiar și controlorii scandează, după ce au aflat că li se va reduce programul de a lucra sâmbetele şi duminicile, astfel că nu vor mai putea beneficia de sporuri într-un mod normal.

ADVERTISEMENT

Reacția Transurb Galați față de protest

”Protest spontan în această dimineață la autobaza si la depoul TRANSURB. Șoferii și vatmanii au decis să nu mai iasă pe traseu. Ne cerem scuze călătorilor pentru acest incident.”, a transmis printr-un comunicat Transurb Galați.

Protest al șoferilor din Galați. Sursa foto: viațalibera.ro

 

Manifestația șoferilor și controlorilor nu vizează și cursele-convenție, adică cele care fac legătura între oraș și marii agenți economici locali.

ADVERTISEMENT

”Circulă doar cursele convenție. La această oră, fiind o oră de vârf, trebuia să avem pe trasee 106 autobuze, 4 tramvaie și 18 troleibuze. Am vorbit cu ei, le-am făcut o propunere”, a spus într-o declarație de presă Dorian Dumitru, directorul Transurb Galați.

La Transurb Galați a mai fost și luni un protest

Și luni a mai fost un protest la Transurb, dar care nu a afectat transportul public. Pe șoferi și vatmani i-a uimit că orele suplimentare din octombrie, noiembrie şi decembrie 2021 le vor fi recompensate  tocmai din februarie 2022.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot de atunci s-a iscat și nemulțumirea controlorilor față de vestea că li se va reduce programul de lucru pentru sâmbăta şi duminica, plătite cu spor de sută la sută. Dorian Dumitru, directorul Transurb, a motivat că a luat aceste măsuri din cauză că bugetul societăţii este afectat.

”Conform contractului de muncă, salariile trebuiau mărite cu rata inflației pe anul 2020, care ar fi însemnat 140 de lei. Ni s-a invocat că legea bugetului nu permite, că nu sunt bani, că sunt pierderi. Nu s-a mărit nimic, în condițiile în care prețurile au luat-o razna.

ADVERTISEMENT

La toate acestea s-a adaugat o măsură nepopulară, ca orele orele suplimentare să se plătescă după 90 de zile. Orele suplimentare înseamnă mult pentru un salariat, sunt făcute la nevoia societății.

Dacă m-ai chemat la muncă, dă-mi și banii, nu mă plăti peste trei luni, că facturile nu mă așteaptă trei luni. Au ieșit la protest toți șoferii, vatmanii, mecanicii”, a explicat presei George Preda, reprezentantul angajaților Transurb Galați.

Compania de transport public din Galați dispune de un total de  715 angajați, dintre aceștia, 400 sunt șoferi. Reamintim că au mai fost manifestații de acest tip, la începutul acestei săptămâni, în Constanța și Iași.

ADVERTISEMENT