News

Protest diaspora 10 august: Românii din străinatate organizează un protest pe 10 august, în Piaţa Victoriei

08.08.2018 | 14:59
În data de 10 august, este anunțat protestul diasporei din Piața Victoriei

Românii din țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Portugalia, Danemarca sau Germania s-au mobilizat pe rețelele de socializare pentru a organiza un protest de amploare, în data de 10 august, în Piața Victoriei din București.

Cu câteva zile înainte de marele eveniment, care inițial a fost organizat de Federația Românilor de Pretutindeni, românii au început să posteze imagini din lungul drum spre casă. Mulți și-au arborat pe mașini tricolorul sau steagul Uniunii Europene alături de cel al țărilor din care provin.

Vezi live stream online ce se întâmplă la protestul diasporei

Ce a fost ieri, 10 august în Piața Vitoriei

Fanatik.ro te va ține conectat în mediul online cu tot ce se întâmplă în Piața Victoriei. Începând cu vineri, 10 august, vom transmite live online protestul la care și-au anunțat prezența și românii din București, nu numai cei din diasporă. Streamingul live va începe vineri, în jurul orei 17:00, atunci când protestatarii se vor strânge în Piața Victoriei.

Inițial, organizatorii protestului din data de 10 august au anunțat că Primăria Capitalei, condusă de primarul PSD Gabriela Firea, nu a autorizat manifestația diasporei. În data de 7 august, însă, reprezentanții instituției au transmis un comunicat prin care se arată că există un protocol semnat pentru ca acest eveniment să aibă loc.

Pentru a-și sprijini afirmațiile, a fost transmis către presă un document care arată că a fost parafat un protocol, însă acesta nu a fost datat, deși conține toate detaliile despre organizarea protestului din 10 august.

Românii din diaspora vor să se alăture, în data de 10 august, conaționalilor care protestează în Piața Victoriei
Românii din diaspora vor să se alăture, în data de 10 august, conaționalilor care protestează în Piața Victoriei

Organizatorii protestului diasporei din 10 august

Inițial, Federația Românilor de Pretutindeni și-a asumat oficial organizarea protestului din 10 august la care va participa diaspora. Această federație este de fapt o asociație înființată acum aproximativ o lună, la Bruxelles, care a înaintat către Primăria Capitalei documentele necesare pentru a se obține o autorizație de protest. Asociația este condusă de Emanuel Cioacă.

După ce acesta din urmă a anunțat că Primăria nu i-a aprobat cererea, instituția condusă de Gabriela Firea a contracarat spunând că nu s-a opus evenimentului organizat vineri, 10 august, în Piața Victoriei. Ba mai mult, reprezentanții primăriei au transmis și o copie a protocolului parafat.

Primăria Capitalei a transmis presei un document prin care arată că a fost parafat protocolul privind organizarea protestului din 10 august din Piața Victoriei
Primăria Capitalei a transmis presei un document prin care arată că a fost parafat protocolul privind organizarea protestului din 10 august din Piața Victoriei

După ce au apărut dovezile de la Primărie, președintele Federașiei Românilor  de Pretutindeni a anunțat că el nu își mai asumă organizarea evenimentului la care anunțase că vor fi aproximativ un milion de oameni. El a spus că va fi și el prezent la proteste, însă nu ca organizator, ci ca simplu participant. Imadiat după această contradicție în comunicate, a apărut o nouă teorie a conspirației: aceea potrivit căreia Federația Românilor de Pretutindeni a fost înființată acum o lună cu scopul de a deturna de fapt protestul din 10 august și pentru a-i descuraja pe oameni să mai vină în Piața Victoriei.

Val de români din diaspora, care se întorc în țară pentru protest

Luna august este luna concediilor pentru românii din diaspora. Așa se face că protestul de amploare din data de 10 august a fost programat acum: este momentul perfect în care în România vor fi prezenți cei mai mulți din cei plecați peste graniță. În urmă cu o săptămână, cozile celor care voiau să intre în țară, la porțile dinspre Occident, atingeu chiar și 10 kilometri, potrivit Digi 24. Săptămâna aceasta, însă, are loc un nou fenomen.

Românii din diaspora au fost nevoiți să stea la cozi infernale pentru a ajunge în România. Ei și-au arborat pe mașini tricolorul
Românii din diaspora au fost nevoiți să stea la cozi infernale pentru a ajunge în România. Ei și-au arborat pe mașini tricolorul

Mai multe mașini care au fost surprinse în Portul Dover, ale românilor care se întorc din Marea Britaniei, purtau steagul României în exterior. Unele dintre acestea aveau arborat lângă tricolor și steagul Uniunii Europene precum și pe cel al Marii Britanii. Imaginile au fost distribuite masiv pe internet. La câteva ore, astfel de fotografii s-au înmulțit, ele aparținând și românilor din alte țări care se întorceau acasă. De asemenea, oamenii care nu au putut să vină în România în această perioadă au lansat mesaje de susținere pentru cei care sunt în drum spre România și pentru conaționalii care vor participa în data de 10 august 2018 la protestul diasporei din Piața Victoriei.