News

Protest împotriva legilor siguranței naționale. Circa 200 de oameni au manifestat în Piața Victoriei

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a demonstra împotriva prevederilor proiectelor de lege ale siguranței naționale, despre care spun că limitează drepturile cetățenești.
11.06.2022 | 21:56
Protest impotriva legilor sigurantei nationale Circa 200 de oameni au manifestat in Piata Victoriei
Protest în Piața Victoriei față de prevederile legilor siguranței/ Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Protestul a fost organizat  de către ONG-urile Corupția ucide și Rezistența Civică Galați, cu deviza ”Libertate! Nu cenzură și Securitate!”

Tudor Chirilă, printre protestatarii din Piața Victoriei

Când injustiția devine lege, protestul devine datorie. România trebuie sa redevină liberă, liberă de cenzură, liberă de noua Securitate”, au transmis organizatorii.

ADVERTISEMENT

Printre participanți s-a aflat actorul Tudor Chirilă și Oana Gheorghiu, una dintre coordonatoarele inițiativei „Noi facem un spital”.

Potrivit modificărilor aduse legilor securității naționale, aflate în dezbatere în cadrul coaliției PNL-PSD, și publicate de către G4Media, angajații SRI vor putea fi anchetați doar de către anumiți procurori, iar orice percheziție la sediile SRI se pot face doar cu înștiințarea în prealabil a șefului Serviciului Român de Informații, și doar după ce șeful CSAT, adică președintele României, și-a dat acordul prealabil. În plus, șeful SRI poate fi demis, însă mult mai ușor, doar de către președinte, eliminând complet rolul Parlamentului în această procedură.

ADVERTISEMENT

Criticii susțin că aceste prevederi echivalează cu o supra-imunitate pentru angajații serviciilor de securitate pe modelul imunității speciale de care se bucură magistrații odată cu înființarea Secției Speciale, structură a parchetului ce în patru ani de existență nu a trimis în judecată pentru fapte de corupție niciun magistrat.

O altă prevedere care a generat controverse este aceea că firmele și cetățenii simpli pot fi obligați, prin lege, să colaboreze cu serviciile de informații în operațiunile lor, articol care nu exista în actuala lege de funcționare a SRI. În plus, cetățeanul care i-a acordat sprijinul său unui angajat SRI este obligat apoi să păstreze secret acest fapt, instituind astfel o importantă obligație față de cetățeanul simplu.

ADVERTISEMENT

Proiectele care au revoltat societatea civilă

La finalul lunii mai, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că proiectele legilor securității naționale, ce privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT, sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Miercuri, mai multe organizații non-guvernamentale au protestat public față de aceste modificări prin care coaliția aflată la guvernare oferă „impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate”.

ADVERTISEMENT

Este inacceptabilă limitarea puterii Parlamentului în privința controlului serviciilor de securitate, iar adâncirea simbiozei între șeful statului și șeful SRI nu face decât să sporească tentația puterii și a impunității.

Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată”, se arată în scrisoarea de protest semnată de peste 14 ONG-uri.

ADVERTISEMENT