News

Protest împotriva ordonanței care îi lasă pe șoferii nevinovați fără permis, după efectuarea testelor rapide antidrog: ”1 test din 2 e fals pozitiv”

Organizația non-profit, Declic, organizează un protest pentru anularea OUG 84, care îi lasă pe mulți șoferi nevinovați fără permis după efectuarea testelor rapide antidrog.
05.07.2024 | 19:14
Protest impotriva ordonantei care ii lasa pe soferii nevinovati fara permis dupa efectuarea testelor rapide antidrog 1 test din 2 e fals pozitiv
Declic spune „Anulați OUG care lasă fară permis șoferi nevinovați” și organizează un protest. Sursă foto: Declic Facebook/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Organizația Declic a anunțat că, joi (11.07.2024), la ora 18.00, va avea loc un protest pe Calea Victoriei pentru anularea OUG 84, care pune în pericol drepturile șoferilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice și îi lasă fără permis. Pe bannerul creat de organizatori scrie: „Ciolacu, de ce distrugi viețile șoferilor nevinovați? Anulează OUG 84!”

Declic a lansat o petiție pentru anularea Ordonanței 84

Organizația non-profit a lansat o petiție către premierul Marcel Ciolacu, intitulată „Anulați OUG care lasă fară permis șoferi nevinovați”, unde au strâns peste 130.000 din 200.000 la acest moment. Într-o singură zi de la postare, peste 20.000 de oameni au semnat deja electronic petiția lansată de Declic.

ADVERTISEMENT

„Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să anulați de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale”, menționează Declic, în cadrul petiției.

Organizatorii spun că, în România 1 din 2 teste antidrog pozitive efectuate în trafic de către polițiști, sunt fals pozitive. Șoferii nevinovați rămân fără permis și se aleg cu dosar penal. Până la primirea rezultatelor analizelor, șoferii au mâinile legate.

ADVERTISEMENT

Din cauza acestor incidente, șoferii au început să refuze cererea polițiștilor de a efectua testul rapid antidrog și au preferat să ceară analize de sânge la INML (Institutul Național de Medicină Legală).

Guvernul a interzis cerința șoferilor de a se testa direct la INML

Prin Ordonanța 84, Guvernul a schimbat legea. Dacă șoferii își mai doresc testarea prin analize de sânge, riscă să rămână fără permis până când rezultatele sunt gata. Asta poate însemna chiar și un an fără permis, din cauza birocrației și a lipsei de angajați INML

ADVERTISEMENT

Organizația Declic mai menționează că jumătate din testele antidrog rapide sunt fals pozitive, iar oamenii își pot pierde locurile de muncă până când se concretizează rezultatele.

Ordonanța 84 îi amendează pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice cu 990 de lei dacă refuză testul rapid antidrog. De asemenea, ordonanța oferă libertatea cetățenilor de a se testa în laboratoarele Poliției Române, pe lângă IML, însă Consiliul Superior de Medicină Legală avertizează că poliția întâmpină aceeași lipsă de personal și lipsă de laboratoare pentru testare.

ADVERTISEMENT

Poliția Română: 15-20% din teste ies fals pozitive

În Monitorul Oficial a apărut deja ordonanța de urgență, care a fost adoptată de guvern vineri, 28 iunie. Poliția Română declară că 15-20% din testele pozitive la test antidrog în perioada 2021-2023 au fost infirmate de laborator.

Ca prevenție, au luat hotărârea de a institui măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice.

 

 

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
COD ROȘU de CANICULĂ! Avertismentul șocant al specialiștilor
COD ROȘU de CANICULĂ! Avertismentul șocant al specialiștilor
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Știrea momentului despre Apple. Ce se întâmplă cu plățile mobile
Știrea momentului despre Apple. Ce se întâmplă cu plățile mobile
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici