News

Protest HoReca în Piața Victoriei. Raed Arafat: „Șansele să te îmbolnăvești de Covid-19 sunt duble dacă mergi la restaurant!”

07.10.2020 | 22:21
Protest HoReca in Piata Victoriei Raed Arafat Sansele sa te imbolnavesti de Covid19 sunt duble daca mergi la restaurant
ADVERTISEMENT

Oamenii au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu industria HoReCa, după măsurile luate de Guvernul Orban.

Cel puțin 200 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva închiderii generalizate a restaurantelor și cafenelelor în localitățile cu număr mare de infectări Covid-19.

ADVERTISEMENT

Peste 40% din restaurante și baruri și-au suspendat deja activitatea, conform hotărârii luate de PNL.

UPDATE: Raed Arafat a reacționat după ce oamenii au ieșit în stradă.

În ultimele 2 săptămâni dacă ai fost la restaurant, șansele să te îmbolnăvești sunt duble față de un om care n-a fost. OMS arată riscurile, la al 4-lea e pus restaurantul, nu putem nega asta.

ADVERTISEMENT

Un loc unde există contact al persoanelor e restaurantul, dacă ești pe terasă ajută totuși să nu existe neapărat infectarea, dar în spațiu închis e șansa mai mare.

Virusul poate să persiste în aer o perioadă de timp scurtă, dar poate să persiste, dacă tot vorbește unu infectat, tare și răspândește virusul, poate infecta pe alții. Asta arată o analiză recentă.

ADVERTISEMENT

Nu putem să spunem că în baruri și restaurante nu se întămplă nimic, ci doar în școli. În restaurant vin 2-3 ore, nu au mască. Normal ar trebui cine nu respectă, 30 zile închis localul”, a explicat Arafat.

UPDATE: Ninel Dănilă, patron de restaurant în București, a declarat că la protest au venit 1.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Protestul ar urma să se termine la ora 23:00. „Se anunţă destul de multă lume diseară şi vă rugăm următoarele lucruri: păstraţi distanţarea; purtaţi masca; nu politizăm prin scandări; îndemnăm la mult calm; singura scandare “vrem să muncim !”, a scris Ninel Dănilă pe Facebook, conform Digi 24.

Angajații din industria HoReCa au avut mai multe revendicări, la care nu au primit momentan răspuns. „Întrebări fără răspunsuri: 1. Cum e posibil să fim închişi de pe o zi pe alta? 2. Ce se întâmplă cu chiriile? 3. Ce se întâmplă cu taxele aferente acestei perioade? 4. Ce se întâmplă cu marfa perisabilă din stoc? 5. În cât timp se plăteşte şomajul tehnic? 6. Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? 7. Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?“, s-au întrebat oamenii care vor rămâne pe drumuri.

Protest în București după închiderea barurilor și restaurantelor

Manifestanții s-au înarmat cu pancarte pe care sunt scrise mesaje precum „Meniul zilei:faliment” sau „400.000 de vieți. O notă pe care nu vă permiteți să o plătiți”. Oamenii strigă „vrem să muncim”, conform Mediafax.

Reprezentanții HoReCa sunt nemulțumiți pentru că restaurantele ar fi respectat toate măsurile și clienții se puteau bucura în siguranță de serviciile HoReCa.

Cu toate acestea, Guvernul Orban nu a făcut concesii și, în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 1.5 la 1000 de locuitori, a închis tot.

România se apropie de 3.000 de cazuri de infectare la 24 de ore, motiv de îngrijorare extremă pentru autoritățile din România.

Nelu Tătaru, apel disperat la populația României

Ministrul Nelu Tătaru a făcut un apel disperat fără precedent față de români, rugând pe toată lumea să respecte regulile de protecție.

Care ar fi limitele? Am primit și 200 și 1000 și 2000 de pacienți pe zi. Să vedem dacă componenta de prevenție e cea care face diferența. Nu se tranșează această pandemie în spital ci în prespital.

Dacă respectăm regulile vom avea număr mic. Avem discuții pe acele focare. Există focare în centrele de bătrâni, copii, unități sanitare, agenți economici.

Avem transport în comun în care nu se respectă reguli,evenimente unde nu se respectă reguli. Să tratăm mai serios. Aceste restricții reimpuse își vor face efectul în 14 zile, dar până atunci, în 10-14 zile, să fim toți solitari. Să ajungem acolo unde speram să ajungem în iunie. Acest număr de aproape 3000 de cazuri nu e apărut din august, septembrie”, a declarat Tătaru.

ADVERTISEMENT