News

Protest în Israel împotriva premierului Netanyahu cu păstrarea distanței sociale de doi metri

20.04.2020 | 12:49
Protest in Israel impotriva premierului Netanyahu cu pastrarea distantei sociale de doi metri
ADVERTISEMENT

Circa 2.000 de evrei au protestat în Piața Rabin din Tel Aviv împotriva premierului Benjamin Netanyahu, acuzat de corupție în trei dosare. Manifestanții au purtat măști și au stat la distanță de doi metri unul de celălalt, transmite Reuters.

Netanyahu, acuzat de corupție

Protestatarii au ieșit în  stradă în pofida restricțiilor impuse de autorități din cauza epidemiei  de coronavirus, dar au avut grijă să stea la cel puțin doi metri unul de celălalt.

ADVERTISEMENT

Ținta protestului este premierul Benjamin Netanyahu, pus sub acuzare de către procurori în trei dosare în care sunt cercetate fapte de corupție. Netanyahu negociază acum formarea unei mari coaliții guvernamentale împreună cu rivalul Benny Gantz, pentru  a pune capăt unui blocaj politic ce nu a fost soluționat nici măcar după trei rânduri de alegeri care au avut loc în ultimele 12 luni.

Cu un banner pe care scria ”Salvați democrația”, protestatarii au cerut partidului Albastru și Alb al lui Gantz să nu intre într-un guvern condus de un premier acuzat de corupție.

ADVERTISEMENT

Gantz și-a făcut campanie cu accent pe necesitatea unui guvern necorupt, dar a spus că epidemia de coronavirus l-a determinat să renunțe la promisiunea făcută în campanie.

Israel a raportat peste 13.000 de cazuri de infecție cu coronavirus și 172 de decese.

Măsurile de carantină i-au forțat pe majoritatea israelienilor să rămână închiși în case. Micile afaceri au fost închise, iar rata șomajului  a ajuns la 26%.

ADVERTISEMENT

Unele restricții au fost ridicate sâmbătă. Într-o alocuţiune televizată, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat relaxarea anumitor măsuri restrictive impuse pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

Avem una din cele mai scăzute rate de deces. Acest lucru ne permite să facem paşi spre uşurarea poverii. Avem un plan responsabil şi progresiv ce va permite reluarea activităţii pentru anumite categorii”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Măsurile nu au interzis dreptul la manifestații publice, dar au impus ca participanții să respecte distanța socială și să poarte echipament de protecție.

ADVERTISEMENT