Protest în Piața Universității împotriva măștilor de protecție. Regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase au participat. Video UPDATE

Adrian Baciu   
în HotNews
19/09/2020, 21:04
Protest în Piața Universității împotriva măștilor de protecție. Regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase au participat. Video UPDATE
Protest în Piața Universității împotriva măștilor de protecție. Au participat regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Un protest anunțat încă din urmă cu câteva zile pe mai multe site-uri de socializare a avut loc duminică după amiază în Piața Universității din Capitală.

Circa 200 de persoane s-au adunat în stradă pentru a scanda împotriva purtării măștii de protecție, măsură considerată de aceștia drept un abuz al autorităților.

Nemulțumiții ieșiți în piață cer ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie în instituțiile de învățământ şi consideră că este inuman felul în care ministrul Educației a organizat desfășurarea anului școlar.

UPDATE 21:15.  La protest au participat și regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase. 

Cristi Puiu Sursa Foto: Captură digi24

Cunoscut petru filme precum ”Marfa și banii”, ”Moartea domnului Lăzărescu” sau ”Sieranevada”, Cristi Puiu a criticat de curând restricțiile impuse de guvern.

Ultima lui peliculă, ”Malmkrog”, a fost proiectată la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în aer liber. Cristi Puiu a spus atunci că este inuman să stai cu masca timp de 200 de minute cât durează filmul.

“De mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. 

Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.

În momentul maxim protestul a adunat aproximativ 400 de persoane. Singurii care au purtat mască au fost jurnaliștii și jandarmii.

„Persoanele (de la miting) nu s-au protejat, există riscul să plece contaminate de acolo”, a spus Ioana Stăncel, specialist în sănătate publică, conform Digi24.


Știrea inițială:

Protest contra măștii de protecție în Piața Universității. Participanți au strigat: ”Jos botnița! Jos dictatura!”

La nicio săptămână de când guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat actul normativ prin care este permisă desfășurarea manifestațiilor publice, cu un număr maxim de 100 de participanți, un protest important a avut loc în Capitală.

O adunare de protest la care au luat parte aproximativ 200 de manifestanți a început duminică după amiaza în Piața Universității din Capitală.

Oamenii ieșiți în stradă se opun obligativității purtării măștii de protecție la școală. Pe lângă faptul că nu poartă măști, aceștia au steaguri tricolore și pancarte cu mesaje precum: ”Jos botnița, jos labele de pe copiii noștri”, ”Nu vă credem”, ”Jos dictatura!”

La un moment dat, aceștia au intonat imnul național și au scandal: ”Libertate”, ”Respir, gândesc, liber trăiesc”, ”Toate partidele, aceeași mizerie”, ”Hoții”, ”Copiii noștri nu-s copii voștri”.

Protestatarii susțin că purtarea măștii la școală este ”o reeducare forțată a tinerelor generații, o reeducare de tip comunist sau nazist”.

”Pe 19 septembrie copiii noștri vor fi deja în cușcă și cu botniță. Aceasta NU este educație liberă. Este o reeducare forțată a tinerelor generații. Reeducare de tip comunist sau nazist. Copiii sunt dresați și condiționați ca animalele. Acesta este noul program ȘCOALA ALTFEL: ÎN CUȘCĂ ȘI CU BOTNIȚĂ! Practic se reînființează ȘCOLILE DE CORECȚIE, unde copiii sunt tratați ca delincvenți minori.

Cum poți să înveți la materia ”Educație civică” despre drepturile și libertățile cetățenești când te afli într-o cușcă școlară? Cum poți să înveți la Istorie despre Revoluția Franceză sau Declarația de Independență a SUA, când ai masca de figură, ca sclavii pe plantație? Ce vor înțelege acești copii despre valorile libertății și dreptății, când ei vor fi îngrădiți îngrozitor, în timp ce le învață?

CEREM ANULAREA RESTRICȚIILOR ABERANTE ȘI A EDUCAȚIEI ONLINE! Nu există studii sau probe științifice privind riscurile SarsCov2 asupra copiilor, nici privind transmiterea, nici privind efectele letale. Dimpotrivă, după 6 luni de așa zisă pandemie se constată că impactul Covid la copii este insignifiant”, spun organizatorii mitingului, conform Știripesurse.

Geplaatst door Starea de Libertate op Zaterdag 19 september 2020

Ce spune legea despre adunările publice

Potrivit legii, adunările publice în timpul stării de alertă nu pot depăși 100 de persoane. Legea a fost adoptată la începutul săptămânii trecute, atunci când premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va aproba hotărârea de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile.

Închide ×