News

Protest în Piaţa Victoriei. Inflația și prețurile mari i-au scos pe români în stradă

Aproximativ 1.000 de persoane nemulțumite de creșterea inflației și de prețurile mari pentru alimente și energie protestează miercuri în Piața Victoriei, în fața Guvernului României.
04.05.2022 | 12:03
Protest in Piata Victoriei Inflatia si preturile mari iau scos pe romani in strada
Protest în Piaţa Victoriei. Foto: Facebook - Confederația Sindicală Națională Meridian
ADVERTISEMENT

De asemenea, acțiunea de protest organizată de Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian vizează și problemele legate de respectarea statului de drept, precum și pe cele care au legătură cu legile adoptate de Parlament.

La protestul din Piața Victoriei sunt prezenți români din domenii diverse

Printre altele, protestatarii sunt nemulțumiți din cauza faptului că a fost amânată rezolvarea unor revendicări sociale semnalate în mod repetat autorităţilor competente.

ADVERTISEMENT

În comunicatul organizatorilor se arată că ” inflaţia şi preţurile mari pentru produsele de bază, pentru energia electrică şi termică, pentru asigurările obligatorii, îngroapă românii în facturi insuportabile”.

Conform sursei citate, toate acestea fac ”viaţa imposibilă în România pentru oamenii care trăiesc doar dintr-un salariu muncit cinstit sau din pensie”. Pus în fața acestei situații, Ministrul muncii, Marius Budăi, a promis că va ieşi la negocieri cu liderii sindicaliştilor, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Principalele nemulțumiri ale celor care participă la protest

Ne aşteptăm ca la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei să participe în jur de 1.000 de persoane. Avem reprezentanţi din sectoarele: transporturi, infrastructură, sănătate, educaţie, energie, industria de apărare, energie, minerit, televiziuni, navigatori, aeroporturi, poliţişti şi vameşi, militari, gospodărirea apelor şi multe altele”, a declarat vicepreşedintele CSN Meridian, Maxim Rodrigo, conform Agerpres.

Conform Agerpres, acesta a explicat că oamenii au ajuns la saturație din cauza problemelor multiple pe care le au. Acesta este și motivul pentru care lista de revendicări este lungă.

ADVERTISEMENT

Printre ele, respectarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Este vorba despre legea care guvernează relaţiile de muncă dintre angajaţi şi angajatori.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă nu-și fac treaba

Organizaţiile sindicale reprezentative la nivel de unitate își doresc ca Ministerul Muncii să ia toate măsurile care se impun pentru ca Inspectoratele Teritoriale de Muncă să îşi îndeplinească atribuţiile.

ADVERTISEMENT

Protestatarii acuză că acestea nu țin cont de semnalele/sesizările angajaţilor sau ale organizaţiilor sindicale. De asemenea, a mai fost cerută majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei.

Ar fi o măsură similară cu reglementările pentru domeniul construcţiilor şi domeniul agricultură. În plus, s-a solicitat alinierea tuturor veniturilor salariale şi a pensiilor cu inflaţia reală.

 

 

 

ADVERTISEMENT