News

Protest în prima linie. Care sunt principalele nemulțumiri ale angajaților din spitale

28.01.2021 | 10:48
Protest in prima linie Care sunt principalele nemultumiri ale angajatilor din spitale
ADVERTISEMENT

Astăzi, 28 ianuarie, o să aibă loc un protest în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Angajații sistemului medical vor ieși în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile cu privire la indiferența guvernanților în fața revendicărilor cadrelor medicale. 

Federația „Solidaritatea Sanitară” o să organizeze un „Marş împotriva ingratitudinii guvernanţilor”. Acesta se va organiza în fața sediilor partidelor guvernante, dar și la Ministerul Sănătății și cel al Muncii.

ADVERTISEMENT

Protestele vor avea loc consecutiv, la intervale orare stabilite anterior. Astfel, angajații sistemului medical vor trece mai întâi pe la Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, între 11:00-12:00, vor fi prezenți în Piața Victoriei în intervalul orar 12:00-14:00, iar de la ora 14:00 la ora 15:00 vor protesta în fața sediilor PNL și USR.

Protest în prima linie. Care sunt principalele nemulțumiri ale angajaților din spitale

Protestul cadrelor medicale are drept obiectiv „exprimarea publică a nemulţumirii faţă de indiferenţa Guvernului şi susţinerea revendicărilor”, anunță un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”. Acesta mai anunță că aproximativ 12.000 de oameni au semnat „Protestul pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate”.

ADVERTISEMENT

Organizația sindicală mai anunță că parlamentarii din județele semnatarilor vor fi înștiințați cu privire la revendicările acestora. În plus, se vor manifesta aceste nemulțumiri miniștilor vizați și partidelor politice care formează Coaliția de Guvernare.

„Acţiunile şi formele de protest organizate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ exprimă nemulţumirile îndreptăţite şi aşteptările legale şi fireşti ale profesioniştilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariţia protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării Legii bugetului de stat în Parlament. Revendicările conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 42% dintre lucrători au fost vaccinaţi, dovedind cu prisosinţă necesitatea unor intervenţii eficiente”, anunță comunicatul emis de instituție.

ADVERTISEMENT

„Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021”, au adăugat sindicaliștii.

„Protestele sunt cauzate și de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern. Experiența ultimului an a demonstrat că „lipsa dialogului social naște monștri”, perturbările generate de adoptarea unor prevederi legale inaplicabile sau aberante accentuând problemele cu care se confruntă profesioniștii din sănătate. Deși dialogul social este o valoare fundamentală a Uniunii Europene iar actuala Putere se declară pro-europeană, faptele contrazic în mod flagrant declarațiile politicienilor”, a mai precizat Federația „Solidaritatea Sanitară”.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme au fost organizate mai multe proteste în țara noastră. Sindicaliștii din domeniul feroviar, dar și oamenii legii și pensionarii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile.

ADVERTISEMENT
Tags: