News

Protest inedit al unui bărbat la Vatican. S-a dezbrăcat și a urcat complet gol pe altarul Bazilicii Sfântul Petru

Un bărbat s-a dezbrăcat complet și a urcat pe altarul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, în semn de protest pentru războiul din Ucraina.
02.06.2023 | 15:03
Protest inedit al unui barbat la Vatican Sa dezbracat si a urcat complet gol pe altarul Bazilicii Sfantul Petru
ADVERTISEMENT

Un indivit a decis să protesteze la Vatican față de lipsa de implicare a autorităților europene în acest război, când vine vorba de salvat copiii ucraineni, și a ales un mod ieșit din comun pentru a se face auzit. Mai exact, bărbatul s-a dezbrăcat complet și s-a urcat pe altarul Bazilicii Sfântul Petru, în văzul a sute de enoriași.

Un bărbat s-a dezbrăcat complet la Vatican

Bărbatul avea pe spate un mesaj prin care cerea salvarea copiilor din Ucraina și avea mai multe răni și zgârieturi pe care și le-ar fi provocat singur, cel mai probabil cu unghiile. Bărbatul a fost reținut de Garda Vaticanului și predat carabinierilor, însă identitatea sa nu a fost dezvăluită.

ADVERTISEMENT

Piața Sfântului Petru nu este străină de proteste, în ultima perioadă tot mai mulți oameni ajungând să se plângă în această zonă a Vaticanului, pentru a atrage atenția asupra unor probleme. Cel mai recent exemplu e cel al susținătorilor lui Pietro Orlandi, fratele unei fete care a dispărut acum 40 de ani și nu a fost găsită niciodată.

Emanuela Orlandi a dispărut acum 40 de ani la Vatican, iar fratele său, Pietro, susține că la Vatican în acea perioadă erau aduse fete pentru a fi molestate. Cu toate acestea Papa Francisc a respins aceste ”insinuări” drept ofensatoare și nefondate. Emanuela Orlandi era fiica unui ușier de la Vatican și nu s-a mai întors acasă niciodată pe 22 iunie 1983, după ce și-a vizitat tatăl.

ADVERTISEMENT

Dispariția fetei rămâne cel mai mare mister din istoria recentă a Italiei, inclusiv Papa Francisc anunțând că i-a dat mână liberă procurorului șef al Vaticanului, Alessandro Diddi, să facă lumină în acest caz. Fratele fetei Pietro Orlandi crede că fata a dispărut cu acceptul Vaticanului și în acest caz ar fi implicată Mafia.

Familia fetei a lăsat chiar să se înțeleagă că fetele tinere erau sechestrate pentru distracția preoților de la Vatican, acuzându-l inclusiv pe Papa Ioan Paul că ”ieșea seara și cu siguranță nu pentru a binecuvânta case”. ”Se spune că Wojtyla (numele Papei Ioan Paul al II-lea) ieşea seara cu doi monseniori polonezi şi cu siguranţă nu era pentru a binecuvânta case”, a acuzat bărbatul.

ADVERTISEMENT

Aceste comentarii au fost condamnate ferm de oficialii de la Vatican, iar inclusiv Papa Francisc a intervenit în fața a 30.000 de enoriași, în timp ce predica la prânz în Piața Sfântul Petru: ”Sigur că interpretez sentimentele credincioşilor din întreaga lume, exprim un gând recunoscător memoriei Sfântului Ioan Paul, care în aceste zile a fost obiectul unor insinuări jignitoare şi nefondate”.

Ulterior, Orlandi a transmis că i se pare ”corect că Francisc l-a apărat pe Ioan Paul al II-lea”. Mai mult, fratele fetei a adăugat că doar a ”repetat ceea ce spuseseră alţii. Cu siguranţă nu l-am văzut eu însumi”. Directorul editorial al Vaticanului, Andrea Tornielli, a condamnat dur comentariile lui Ornaldi, pentru că ar fi o defăimare ”nepotrivită”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cardinalul Stanislaw Dziwisz, cel care a fost secretarul lui Ioan Paul pe durata pontificatului, a catalogat declarațiile și acțiunile lui Orlandi drept ”ignobile, nerealiste, de râs dacă nu ar fi tragice, chiar criminale”. Cert e că, în ultimii 40 de ani, autoritățile au deschis morminte și au exhumat oase, însă Emanuela Orlandi a fost de negăsit. Cazul a devenit faimos la nivel mondial după ce Netflix a produs un documentar intitulat ”Vatican Girl”.

ADVERTISEMENT