News

Protest la Guvern! Sute de pensionari militari au ieşit în stradă

Pensionarii militari au ieşit în stradă, nemulţumiţi că Guvernul tehnocrat a modificat legea care le dă pensii, şi acestea vor fi mai mici de la începutul lui 2016. Cei mai afectaţi sunt cei...
28.12.2015 | 11:40
Protest la Guvern Sute de pensionari militari au iesit in strada

Pensionarii militari au ieşit în stradă, nemulţumiţi că Guvernul tehnocrat a modificat legea care le dă pensii, şi acestea vor fi mai mici de la începutul lui 2016. Cei mai afectaţi sunt cei care luptă în teatrele de operaţiuni pentru că sporurile pentru acea perioadă nu mai sunt luate în calcul la pensii.

Sute de protestatari s-au strâns în faţa Executivului după ce Guvernul Cioloş a modificat o legea care le diminuează pensiile fostelor cadre militare.

Organizatorii ameninţă că peste 150.000 de pensionari vor veni în 24 ianuarie dacă nu se va ţine cont de revendicările lor, potrivit România TV.

Guvernul a aprobat la începutul lunii un proiect de Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor.

In primul rand au fost facute modificari asupra bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat. In aceasta baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer, compensatiile lunare pentru chirie, alocatiile de hrana, contravaloarea echipamentelor tehnice etc.

Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor, militari, politisti, functionari publici cu statut special la data trecerii in rezerva.

Pe de alta parte, proiectul de Ordonanta prevede cresterea valorii punctului de pensie cu 5% la 871,7 lei in sistemul unitar de pensii publice.