News

Protest la Salina Ocna-Dej! Aproximativ 100 de mineri s-au blocat în subteran

În prag de sărbători, aproximativ 100 de mineri de la Salina Ocna-Dej s-au blocat în subteran. Oamenii au intrat ieri în grevă şi refuză să mai iasă la suprafaţă. Muncitorii sunt...
19.12.2015 | 13:19
Protest la Salina OcnaDej Aproximativ 100 de mineri sau blocat in subteran

În prag de sărbători, aproximativ 100 de mineri de la Salina Ocna-Dej s-au blocat în subteran. Oamenii au intrat ieri în grevă şi refuză să mai iasă la suprafaţă. Muncitorii sunt nemulţumiţi de reducerea fondului de salarii.

Gheorghe Vuscan, prefectul Clujului, a explicat într-o intervenţie la Realitatea TV care este, în acest moment, situaţia la Salina Ocna-Dej, acolo unde aproximativ 100 de mineri protestează în subteran.

“Am fost şi i-am vizitat. Erau 98 de persoane în subteran şi încă nu părăsesc subteranul salinei până când nu va veni directorul general Duca. Din păcate, aseară, de când am aflat de situaţie, am luat legătura inclusiv cu viceprim-ministrul Borc şi nu am reuşit să dăm de directorul Duca. Azi dimineaţă şi-a deschis telefonul şi probabil că e în drum spre dej. Noi stăm aici şi îl aşteptăm, ne anunţa în urmă cu o oră că a plecat din Sibiu, deci va ajunge aici într-o probabil într-o oră”, a informat Gheorghe Vuscan.

“Din păcate, activitatea este întreruptă în acest moment şi sperăm ca inclusiv acest lucru să se deblocheze când va ajunge directorul. În acest moment, în faţa minei sunt cam 20 de camioane care aşteaptă marfa din mină. La acest protest s-au alăturat şi angajaţii de la suprafaţă. Am stat de vorbă cu ei, sunt 40-50 de oameni afară care s-au alăturat manifestaţiei. Este important să spunem că de ieri am asigurat o ambulanţă pentru persoanele care au nevoie de asistenţă medicală. Le-am asigurat şi mâncare şi apă”, a continuat prefectul.

Minerii care au intrat ieri de dimineaţă în tură ar fi trebuit să iasă din subteran în jurul orei 13.30, dar au refuzat. Protestatarilor li s-au alăturat şi colegii din celelalte schimburi.

Muncitorii sunt blocaţi de mai bine de 24 de ore în subteran. Au apă şi mâncare, dar situaţia este una critică pentru că oamenii sunt decizi să nu renunţe la protest.

“De data asta protestăm pentru fondul de salariu scăzut, comparative cu anul trecut. Cu toate ca indicatorii ni i-am realizat si i-am depăşit până la data respective. Practic ni s-a blocat fondul de salariu”, a declarat unul dintre mineri.

“Oamenii nu mai au încredere în vorbe, vor să aibă totul scris pe baza unui act scris şi asumat de conducătorul unităţii. În primă fază am avut un răspuns de la director să aşteptăm până pe şase ianuarie, însă oamenii au hotărât că este o perioadă mare”, mai spun minerii.

“Toate cele trei schimburi, respectiv schimbul de dimineaţă, de după masă şi schimbul de noapte, sunt în subteran şi protestează pentru că, în primul şi în primul rând, nu s-a alocat fondul de salarii. Echivalent cu fondul de salarii din 2014, cel din 2015 este mai mic cu 250.000 de lei. O nemulţumire îndreptăţită pentru că producţia din acest an deste mai mare decât cea din 2014”, a declarat primarul Dejului, Morar Costan.

Un protest asemănător a avut loc luni, atunci când 30 de mineri din schimbul doi au protestat în subteran. În cele din urmă, noaptea, aceştia au fost convinşi să renunţe la manifestaţie.

Sursă: www.realitatea.net