News

Protest masiv anti-război la Kiev! Mii de oameni au ieșit în stradă cu steaguri și bannere

Protest masiv anti-război la Kiev! Mii de oameni au ieșit în stradă cu steaguri și bannere pe care scrie cât se poate de clar „ucrainenii vor rezista”
12.02.2022 | 22:13
Protest masiv antirazboi la Kiev Mii de oameni au iesit in strada cu steaguri si bannere
ADVERTISEMENT

Uniți în fața războiului, aceasta a fost deviza miilor de oameni care au ieșit din case și au încercat să arate că nu se tem de o invazie a trupelor comandate de Vladimir Putin.

O manifestaţie masivă anti-război a avut loc la Kiev, adică exact acolo unde sunt din ce în ce mai mari temerile că Ucraina va fi invadată de Rusia. La începutul protestului, s-a intonat imnul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Protest masiv anti război la Kiev!

În același timp, ca un semn de solidaritate, Consiliul Uniunii Europene a anunţat că misiunile diplomatice de la Kiev nu se închid şi îşi vor continua activitatea pentru susţinerea cetăţenilor UE, în cooperare cu autorităţile ucrainene.

Cu toate acestea, de la Germania, la Arabia Saudită, Iordania, Polonia, Slovacia sau Turcia, numeroase ţări şi-au sfătuit cetăţenii să plece sau să evite călătoriile în Ucraina şi și-au evacuat personalul neesenţial din ambasade.

ADVERTISEMENT

Slovacia a fost printre primele state care au recomandat cetăţenilor săi să evite deplasarea în Ucraina şi a decis retragerea personalului. Polonia a solicitat și ea evitarea călătoriilor în Ucraina.

În Ucraina sunt aproximativ 300 de cetăţeni suedezi, iar autorităţile de la Stockholm le-au cerut să plece cât mai repede posibil, ca urmare a “schimbării situaţiei de securitate”.

ADVERTISEMENT

Și Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a informat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina.

MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina şi au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat și el la Digi 24, că, ”în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, în Ucraina, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”.

”Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul, de război, din nou, în Europa, după atâtea decenii”, a mai spus el.

Acesta a arătat și că , ”pentru români, pentru polonezi şi pentru Flancul Estic, nu sunt motive de preocupare”.

ADVERTISEMENT
Tags: