Oamenii nu pot să accepte modul în care au fost recalculate pensiile și susțin că există și situații în care pensiile au scăzut la jumătate. Asta, cu toate că Marcel Ciolacu și Ministerul Muncii explicat deja că pensiile luate în considerare în aceste situații vor fi cele de dinainte de scădere. Afectați de noua lege sunt cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiții speciale.
”Se merge în continuare pe accentuarea inechităţilor din sistemul militar. I-am adus domnului Ciolacu o caschetă pe care i-o fac cadou ca să o poarte dânsul pentru că noi nu mai vrem s-o purtăm”, s-a plâns un militar venit la protest în Piața Victoriei. Protestatarii s-au înarmat cu vuvuzele și fac zgomot mare, în speranța că vor fi auziți, conform News.ro.
Premierul Marcel Ciolacu le-a promis protestatarilor că va veni cu o ”soluție” în cel mult două săptămâni. Asta, într-o perioadă critică în care alegerile sunt la ușă și niciun partid nu își permite pași greșiți. Protestul a fost organizat de Federația Sindicatelor din Silvicultură, însă aici au venit adepți din toate sectoarele.
Așadar, la protest regăsim, alături de silvicultori, militari, mineri, polițiști, siderurgiști, energeticieni și alte categorii sociale. ”Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au explicat organizatorii.
Protestatarii vor să fie schimbată de urgență Legea 360/2023, privind sistemul public de pensii. Aceasta a abrogat din Statutul personalului silvic încadrarea de condiții speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru acești angajați. Așadar, oamenii și-au pierdut dreptul de a li se reduce vârsta de pensionare cu 1 an pentru fiecare 5 ani lucrați în astfel de condiții.
”Silvicultorii din România îşi exprimă profunda nemulţumire şi revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor”, au mai arătat silvicultorii. Protestele inevitabile au fost anunțate încă din vară de mai mulți lideri de sindicat cu vechime și cu credibilitate.
Astfel, secretarul general al BNS Horaţiu Raicu şi liderul sindical Bogdan Hossu, de la CNS ”Cartel Alfa“, subliniau că există ”inechități” în cazul legii pensiilor. Mai mult, aceștia avertizau că actul va dezavantaja mai multe categorii de pensionari după această dată. De exemplu, noua lege ține cont, atunci când stabilește numărul de puncte de pensie, de salariul mediu brut pe țară.
În trecut, legea ținea cont de salariul mediu brut pe ramură. Inechitățile au fost inevitabile pentru că salariile medii brute pe ramură erau diferite de la industrie la industrie, cum ar fi cea textilă (salarii mici) la cea metalurgică (salarii mari). Așadar, pensionarii sunt și vor fi afectați în mod negativ de această lege.
”Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite şi speciale, în sensul în care le modifică substanţial formulele de calcul”, a declarat liderul de sindicat Bogdan Hossu. Practic, cei pensionați după 1 septembrie vor avea pensii mai mici față de cei care ieșiseră la pensie înainte de această dată. În replică, politicienii i-a asigurat pe pensionari că nicio pensie nu scade și nici nu va fi înghețată, deși legea arată altceva.