News

Protest al polițiștilor. Oamenii legii cer mai mulți bani și indexarea pensiilor speciale. MAI anunță că le susține revendicările de natură financiară. Update

MAI reacționează după ce polițiștii au ieșit, miercuri, în stradă să protesteze. Mii de oameni ai legii s-au adunat în fața Guvernului pentru a-și exprima mai multe nemulțumiri.
02.02.2022 | 18:07
Protest al politistilor Oamenii legii cer mai multi bani si indexarea pensiilor speciale MAI anunta ca le sustine revendicarile de natura financiara Update
ADVERTISEMENT
02-02-2022
16:05

Reacția MAI la protestul polițiștilor din Capitală

MAI reacționează și anunță că susține toate revendicările de natură financiară ale polițiștilor care au ieșit miercuri în stradă, spunând că salariile le-au fost înghețate de doi ani. Revendicările vor fi incluse în propunerea de buget pentru anul 2022. 

”Acest demers a fost deja adus la cunoștința organizațiilor sindicale de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, în cadrul unei întâlniri care avut loc la finalul anului trecut.

De altfel, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a susținut majorarea salariilor de bază ale angajaților MAI cu 1/4 din diferența rămasă până la salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021, la dezbaterea bugetului de stat în fața comisiilor reunite pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlamentul României și a comisiilor de Buget-Finanțe”, au transmis reprezentanții MAI într-un comunicat de presă.

02-02-2022
10:58

Jandarmeria Capitalei anunță că protestul polițiștilor încalcă regulile sanitare

Jandarmeria Capitalei a transmis că a fost depășit numărul maxim de persoane acceptate la protestul polițiștilor din Capitală. În acest sens, instituția a făcut un apel către organizatori.

”Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria Capitalei asigură măsurile de ordine și siguranță publică la această manifestație.

Deși numărul maxim de participanți permis de cadrul normativ în vigoare a fost depășit, facem apel către organizatori să respecte atât prevederile legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cât și pe cele privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

De asemenea, recomandăm tuturor participanților să respecte măsurile de protecţie sanitară, să manifeste înţelegere faţă de măsurile de siguranță luate, să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile jandarmilor”, a transmis Jandarmeria București.

Luna februarie începe și ea sub spectrul protestelor. Miercuri, de la ora 10.30, sindicaliștii din poliție protestează în Piața Victoriei, în fața Guvernului României. La acțiunea de stradă iau parte toate sindicatele din domeniul ordinii publice și siguranței naționale.

Polițiști protestează miercuri la Guvern

Într-un comunicat emis pe Facebook, Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC) anunță că organizează miercuri, 2 februarie, o acțiune de protest în faţa Guvernului.

ADVERTISEMENT

Demersul are loc după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizații ale angajaților din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvern.

Protestul de la mijlocul acestei săptămâni va începe în Piața Victoriei, la Guvern. Ulterior, polițiștii vor merge la sediul MAI, după care se vor deplasa la Parlament, unde vor ajunge la ora 13.15.

ADVERTISEMENT

”Miercuri, 02.02.2022, orele 10.30 vă așteptăm în Piața Victoriei, la Guvernul României, la protestul polițiștilor, personalului contractual din MAI si pensionarilor militari”, anunță sindicaliștii.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor

FSNPPC a prezentat și lista cu revendicările polițiștilor pentru guvernanți:

  • aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la polițiștii, militarii și personalul contractual din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională;
  • indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflației, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020) și asigurarea asistenței medicale de calitate în condițiile în care suntem plătitori de CASS;
  • majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative;
  • diminuarea deficitului de personal polițienesc, pentru a ne putea îndeplini misiunile de ordine și siguranță publică, în interesul comunității și al statului, la standardele prevăzute de lege, dar și pentru a evita suprasolicitarea continuă a personalului operativ, prin efectuarea de misiuni și sarcini suplimentare, zi de zi;
  • dotarea logistică a polițiștilor, cu mijloace de mobilitate, dar și cu echipamente de intervenție și de protecție fizică adecvate îndeplinirii misiunilor;
  • impunerea forțată a unor sarcini cu specific medico-sanitar, pentru care nu avem pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgență și a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020;
  • eficientizarea dialogului social cu Guvernul și MAI, în ceea ce privește drepturile/interesele polițiștilor și ale personalului contractual.
ADVERTISEMENT

Jandarmeria: Doar persoanele vaccinate anti-Covid, testate sau trecute prin boală pot participa la protest

Jandarmeria Capitalei a anunţat, marţi, că, potrivit legii, la protestul polițiștilor vor putea participa doar persoanele vaccinate anti-Covid-19, testate sau trecute prin boală.

”Miercuri, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică şi protecţia participanţilor la adunarea publică organizată de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi Sindicatul Naţional Pro Lex, în Piaţa Victoriei, Piaţa Revoluţiei şi Parcul Izvor, în intervalul orar 10,00 – 15,00”, se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei Bucureşti, transmis către Agerpres.

ADVERTISEMENT

Brigada Rutieră a prezentat programul mitingului de miercuri

Brigada Rutieră a cerut șoferilor care vor fi miercuri, 2 februarie, în București, să ”circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri”.

Iată și programul protestelor polițiștilor din această zi, conform sursei citate:

  • între orele 10,00 – 10,15, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei;
  • între orele 10,15 – 11,45, adunare publică în Piaţa Victoriei – alveola centrală;
  • între orele 11,45 – 12,30, deplasarea participanţilor pe banda I de circulaţie, pe traseul Piaţa Victoriei-centrală – Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Gheorghe Magheru – dreapta Str. Dem I. Dobrescu – Piaţa Revoluţiei nr. 1A – sediul Ministerului Afacerilor Interne;
  • între orele 12,30 – 12,45, adunare publică în Piaţa Revoluţiei nr. 1A la sediul Ministerului Afacerilor Interne – perimetrul Monumentului Renaşterii;
  • între orele 12,45 – 13,15, deplasarea participanţilor pe banda I de circulaţie pe traseul Piaţa Revoluţiei nr. 1A, sediul Ministerului Afacerilor Interne – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bd. Naţiunile Unite – Str. Izvor – alveola parc Izvor – punct final;
  • între orele 13,15 – 14,45, adunare publică la sediul Palatului Parlamentului – alveola parc Izvor;
  • între orele 14,45 – 15,00, defluirea totală a participanţilor.
ADVERTISEMENT