News

Protest masiv în Spania! De ce au ieșit în stradă polițiștii

Protest masiv în Spania acolo unde mii de polițiști au ieșit în stradă. Oamenii legii au manifestat alături de politicieni împotriva proiectului de reformă a unei legi
27.11.2021 | 17:22
Protest masiv in Spania De ce au iesit in strada politistii
ADVERTISEMENT

Mii de angajați ai forţelor de ordine spaniole au manifestat. Au fost însoțiți de lideri ai partidelor de dreapta. Cu toții au scandat împotriva proiectului de reformă a unei legi care interzice din 2015 folosirea neautorizată a imaginilor cu poliţişti dacă acestea îi pot pune în pericol.

Au fost fluturate steaguri spaniole şi aduse mai multe bannere sindicale. Protestatarii au defilat spre Ministerul de Interne la apelul Jusapol, care grupează principalele organizaţii sindicale ale poliţiei şi Gărzii Civile, Jupol şi Jucil.

ADVERTISEMENT

Proteste în Spania!

„Spunem ”nu” reformei. Credem că legea trebuie adaptată perioadei actuale şi reformată, dar nu trebuie să călcăm în picioare niciodată drepturile celor care au ca misiune securitatea şi lucrează în fiecare zi cu această lege”, a precizat preşedintele Jusapol, Miguel Angel Gomez.

Interesant este că proiectul de reformă, unul la care lucrează socialiştii premierului Pedro Sanchez şi aliaţii lor din stânga radicală Podemos, va pune în acord textul cu decizia Tribunalului constituţional.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă a declarat anul trecut neconstituţională obligaţia de a cere autorizaţie pentru folosirea imaginilor forţelor de ordine, întrucât aceasta revine la cenzură prealabilă.

Vă readucem aminte că legea inițială a fost adoptată încă din 2015 sub guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy. Nu a fost liniște nici atunci, proiectul desfășurându-se în plin val de manifestaţii anti-austeritate.

ADVERTISEMENT

Între timp, actualul Executiv de la Madrid a promis o reformă majoră. Încălcarea legii se pedepseşte cu amendă de la 600 la 10.400 de euro.

De remarcat că textul prezintă similitudini cu controversata lege franceză a securităţii globale. Cei din Hexagon pedepseau provocarea la identificarea forţelor de ordine.

ADVERTISEMENT

După ce a luat cuvântul la manifestaţie, liderul opoziţiei, Pablo Casado, preşedintele Partidului Popular şi-a exprimat sprijinul deplin faţă de protestatari.

„Zilnic, patru poliţişti sunt agresaţi, ceea ce este absolut intolerabil”, a declarat Casado. Acesta i-a solicitat premierului Pedro Sanchez „să asculte strada şi miile de poliţişti care şi-au riscat viaţa pentru a apăra democraţia spaniolă şi libertatea”.

Între timp mai mulți responsabili politici s-au alăturat manifestaţiei. Printre aceștia s-au aflat și Santiago Abascal, liderul Vox (de extremă-dreapta), dar şi Ines Arrimadas, din fruntea partidului Ciudadanos (centru-dreapta).

ADVERTISEMENT