News

Protestatari cu pietre și ciocane au atacat sediul Partidului Democrat din Albania. Poliția, răspuns cu gaze și tunuri cu apă. Video

Poliția din Albania a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, sâmbătă, după ce mai mulți protestatari înarmați cu pietre și ciocane au atacat sediul Partidului Democrat, formațiune de opoziție.
08.01.2022 | 21:32
Protestatari cu pietre si ciocane au atacat sediul Partidului Democrat din Albania Politia raspuns cu gaze si tunuri cu apa Video
ADVERTISEMENT

Sute de protestatari au luat cu asalt sediul principalului partid de opoziție din Albania, pe fondul unei bătălii interne asupra conducerii partidului.

Aceștia sunt susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha. Fostul șef al executivului de la Tirana a fost dat afară din formațiune anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupție, relatează Euronews.

ADVERTISEMENT

Pentru a calma spiritele, Poliția din Capitala Tirana a intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Sediul partidului de opoziție din Albania, atacat și devastat de protestatari. Poliția răspunde cu gaze și tunuri cu apă

Grupul de protestatari din Tirana, condus chiar de fostul lider al partidului Sali Berisha, a folosit bare de fier și ciocane pentru a sparge ușile principale ale clădirii Partidului Democrat.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, personalul partidului a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica să pătrundă în clădire, înainte ca poliția să intervină la cererea partidului.

Berisha spune că actualul lider al partidului, Lulzim Basha, este ostaticul prim-ministrului Edi Rama, din partea Partidului Socialist de stânga.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, democrații Albaniei vor transforma buncărul ostaticului (Lulzim) Basha în casa lor a libertății”, a spus Berisha, promițând să continue protestul.

În urma ciocnirilor din acest weekend, cel puțin un civil și un ofițer de poliție au fost ”răniți ușor”, potrivit Lorenc Panganika, șeful poliției din Tirana.

ADVERTISEMENT

Partidul Democrat: ”Violențele de sâmbătă marchează izolarea finală a lui Berisha”

În replică, într-o declarație făcută în urma acestor atacuri, conducerea partidului de opoziție a spus că ”actele de violență de astăzi (n.r. sâmbătă) împotriva Partidului Democrat marchează izolarea finală a lui Sali Berisha și o ieșire rușinoasă din scena politică”.

Președintele formațiunii, Lulzim Basha, l-a demis pe Berisha din grupul parlamentar al democraților în septembrie, după declarația secretarului de stat american Antony Blinken.

Americanul a spus că ”actele corupte” ale lui Berisha în calitate de prim-ministru între 2005 și 2013 au ”subminat democrația în Albania”.

Biroul Uniunii Europene din Tirana a condamnat violențele de sâmbătă. Albania așteaptă ca UE să lanseze negocierile complete de aderare.

Combaterea corupției a fost cea mai gravă problemă cu care s-a confruntate Albania post-comunistă, afectând puternic dezvoltarea democratică, economică și socială a țării.

ADVERTISEMENT