News

Proteste ale producătorilor de cereale din Bulgaria, nemulțumiți de importurile din Ucraina. Fermierii români anunță acțiuni similare

Proteste masive ale producătorilor de cereale din Bulgaria, nemulțumiți de importurile din Ucraina. Fermierii români anunță acțiuni similare.
29.03.2023 | 22:40
Proteste ale producatorilor de cereale din Bulgaria nemultumiti de importurile din Ucraina Fermierii romani anunta actiuni similare
Proteste ale producătorilor de cereale din Bulgaria, nemulțumiți de importurile din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În aceste zile, în Bulgaria, au loc proteste masive ale producătorilor de cereale, nemulțumiți de importurile din Ucraina. Astfel de mișcări se anunță și în România, în debut de aprilie.

Proteste ale producătorilor de cereale din Bulgaria, nemulțumiți de importurile din Ucraina

Miercuri, joi și vineri (29, 30 și 31 martie), producătorii de cereale din Bulgaria au anunțat proteste masive în mai multe zone ale țării. Acestea se desfășoară în zona punctelor de control, la trecerea frontierei cu România. E vorba de Vidin, Ruse, Silistra şi Kardam.

ADVERTISEMENT

Fermierii din țara vecină sunt revoltați de importurile ieftine din Ucraina. Ei spun că din cauza acestei situații au pierderi de sute de milioane de euro. Agricultorii spun că, zilnic, între 10:00 și 11:00 dimineață, vor bloca cu utilaje grele cele patru puncte de trecere a frontierei de la graniță. În cazul în care după cele trei zile de protest nu vor obține niciun rezultat, ei sunt pregătiți să revină în stradă.

Bulgarii spun că aproximativ 40% din recolta lor de anul trecut a rămas nevândută. Totul vine pe fondul unei oferte uriașe de pe piață. În plus, din cauza cerealelor ucrainene, nu există spațiu de depozitare cu doar câteva luni înainte de recolta viitoare. Oamenii au afișat bannere pe care scria: ”Opriți genocidul agriculturii” și ”Vrem să fim fermieri competitivi”.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, fermierii de la sud de Dunăre au pierdut peste 400 de milioane de euro din producția de floare-soarelui nevândută. Anunțul a fost făcut de Ilija Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale.

Probleme sunt și în Polonia. Fermierii din statul vecin cu Ucraina dau vina pe scăderea prețurilor din cauza afluxului de cantități uriașe de produse ucrainene. Acestea trebuiau să ajungă în Africa și Orientul Mijlociu, dar au rămas în Europa.

ADVERTISEMENT

Fermierii din țările de tranzit (Polonia, Bulgaria și România) spun că aceste canale de ieșire ale cerealelor nu funcționează conform planului UE. Ele rămân pe piețele locale, le inundă, iar prețurile produselor scad. În paralel, cresc costurile cu îngrășământul și energia, notează AP News.

Fermierii români anunță și ei proteste

Săptămâna trecută, Bruxelles-ul a anunțat că oferă un sprijin total de 56,3 milioane de euro în despăgubiri fermierilor afectați. Din această sumă, Bulgaria ar primi 16,7 milioane, Polonia aproape 30 de milioane de euro, iar România 10 milioane. Despre aceste sume, fermierii spun că sunt mult prea mici.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, fermierii din România spun că pregătesc acțiuni de stradă. Pe 7 aprilie, aceștia spun că vor bloca portul Constanța. Încă de vineri, 24 martie, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, o structură asociativă care reunește mai multe asociații de fermieri, a dat un ultimatum guvernului.

S-au cerut măsuri rapide și eficiente pentru gestionarea impactului importului cerealelor ucrainene, potrivit unui comunicat. Forumul anunță că va lua parte la protestul național pe 7 aprilie.

ADVERTISEMENT
Tags: