News

Proteste ale sindicaliștilor din poliție și penitenciare. Oamenii legii sunt iritați că sunt ironizați pe holurile MAI și vor boicota instituția. Update

Sindicaliștii din poliție și penitenciare au anunțat că miercuri vor organiza mai multe proteste pentru a atrage atenția asupra salariilor prea mici în comparație cu creșterea inflației.
17.08.2022 | 09:04
Proteste ale sindicalistilor din politie si penitenciare Oamenii legii sunt iritati ca sunt ironizati pe holurile MAI si vor boicota institutia Update
Proteste în fața Guvernului României. Polițiștii vor salarii mai mari. Foto: facebook.com/politiaromana.ro
ADVERTISEMENT
17-08-2022
11:12

Sindicaliștii din poliție și penitenciare vor boicota activitatea MAI pe termen nelimitat

Polițiștii sunt iritați că sunt ironizați pe holurile MAI și vor trece la boicotarea activității instituției Nemulțumiți de efectul protestelor de miercuri, sindicaliștii sunt deciși să treacă la următorul nivel: boicotarea activității MAI.

Sursele noastre extrem de credibile de la vârful MAI ne-au transmis că scandatul de lozinci și afișatul de bannere preț de o oră, două este cea mai convenabilă formă de protest din punctul de vedere al ministeriabililor.

Nici pe ministrul Bode și nici pe alții de la butoane nu îi deranjează câțiva “rătăciți” (este exact termenul folosit pe holurile M.A.I.) care încearcă, fără efect, să se facă auziți”, se arată în comunicatul Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS.

Subliniind că nu minimalizat efortul colegilor care continuă această formă de manifestare a nemulțumirilor, SNPR DECUS a transmis că va pune în aplicare, alături de mii de polițiști, o altă formă de protest: boicotul.

De luni – 22 august, vom boicota activitatea din MAI, pe termen nedefinit, și nu ne vom opri până nu ne vor fi acordate integral drepturile prevăzute de lege. Nu cerem măriri salarariale, nu cerem bonificații sau alte avantaje materiale, decât aplicarea legii.

În cadrul Biroului Executiv am propus câteva măsuri pe care le vor pune în aplicare polițiștii și polițiștii de frontieră, respectând totuși sarcinile prevăzute în fișele posturilor și fără a încălca legea.

Iată-le:

Pentru Poliția Română:

– aplicarea sancțiunii principale cu #AVERTISMENT în cazul săvârșirii oricăror contravenții, de orice gen;

– respectarea programului de lucru, fără a mai efectua ore suplimentare în afara acestuia;

– controalele în trafic vor fi efectuate mult mai minuțios, atât în ceea ce privește încărcătura/interiorul autovehiculelor, cât și controlul documentelor personale și ale autovehiculelor;

– timp de o oră în fiecare zi, echipajele de poliție rutieră și ordine publică nu vor mai patrula în raza de competență, răspunzând doar solicitărilor de urgență efectuate prin apel 112;

– pauza de masă cuprinsă între 20 de minute și o oră, în funcție de tipul programului, va fi luată în mod unitar, în același timp, de către toți polițiștii fiecărei subunități;

– de asemenea, declarațiile părților vătămate, ale martorilor și/sau ale făptuitorilor vor necesita amănunte mult mai concludente, ceea ce poate duce spre un interval de timp de câteva ore pentru finalizarea declarației/plângerii;

– polițiștii vor ieși de pe grupurile de Whatsapp pe linie profesională, prin care în mod ilegal le sunt transmise indicații executorii, dispoziții sau alte informații de interes operativ;

– refuzul de a mai participa la ședințele de tragere cu armamentul din dotare sau la orele de pregătire fizică din timpul liber al polițistului, aceste activități urmând a se desfășura exclusiv din timpul programului de lucru.

Pentru Poliția de Frontieră:

–  toate verificările în bazele de date se vor efectua exclusiv prin intermediul stațiilor TETRA din dotare, refuzând a mai efectua această activitate de pe telefoanele mobile personale;

– autovehiculele înmatriculate în alte state vor fi verificate punctual, fără excepție, prin intermediul dispeceratelor;

– respectarea timpilor de deplasare la și de la frontiera verde, conform prevederilor Concepției de Supraveghere a Frontierei de Stat, fără a face exces de zel sau rabat de la aceasta;

– de asemenea, și poate cel mai important, controalele atuovehiculelor, ale conducătorilor auto, ale mărfurilor și ale pasagerilor în punctele de trecere ale frontierei de stat vor fi efectuate mult mai amănunțit, ceea ve va duce implicit la cozi interminabile, firește fără voia noastră, respectând doar litera legii.

Evident, această listă poate fi îmbunătățită și suplimentată la nivelul fiecărei subunități de poliție, în funcție de imaginația constructivă a fiecărui membru de sindicat”, a mai arătat sursa citată.

La aceste proteste și-au anunțat prezența cei din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), dar și cei din Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL).

Proteste la guvern, dar și la sediile PSD și PNL

De asemenea, la proteste vor mai participa Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) și Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP).

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii vor începe protestele la ora 10:00, în fața Guvernului României. Conform programului anunțat, la ora 11:00 urmează deplasarea spre sediile PSD și PNL.

Acolo, sindicaliștii din poliție si din penitenciare vor acuza cele două partide de ”iresponsabilitate și populism deșănțat”. Conform comunicatului de presă, politicienilor li se reproșează că încă există restanțe salariale deși există bani pentru achitarea acestora.

ADVERTISEMENT

Orgoliul și fuga acerbă după populism deșănțat îi determină pe factorii de decizie din cele două partide să acorde polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare doar praf în ochi, în timp ce salariile altor bugetari sunt, de doi ani, pe grila de salarizare maximă”, au transmis sindicaliștii.

Ce se întâmplă cu pensiile militare

O altă problemă este legată de pensiile militare de stat, care conform protestatarilor reprezintă o sfidare la adresa cadrelor militare active și în rezervă, dar și o neînțelegere a contextului militar de la granița României.

ADVERTISEMENT

Salariul unui polițist a devenit neatractiv, fiind egal cu salariul unui muncitor necalificat din construcții, situație care va conduce la deprofesionalizarea poliției, penitenciarelor și a celorlalte structuri de forță ale statului, iar decontarea acestor măsuri dezonorante ale PNL și PSD vor fi suportate tot de cetățeanul victimă a infractorilor”, se mai subliniază în comunicat.

De asemenea, s-a scos în evidență că banii acordați polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare de către Guvernul României nu sunt suficienți. Sumele nu acoperă creșterea prețurilor la principalele alimente.

ADVERTISEMENT

Nu acoperă nici inflația, dar nici facturile la energie electrică și la gaze naturale. Sindicaliștii au mai transmis că decontarea măsurilor dezonorante ale PSD și PSD va fi suportată de cetățean, victimă a infractorilor.

ADVERTISEMENT