News

Proteste anti-Putin în 25 de orașe din Rusia. Soția lui Aleksei Navalnîi a fost arestată, alături de alți 2.700 de oameni

31.01.2021 | 18:37
Proteste antiPutin in 25 de orase din Rusia Sotia lui Aleksei Navalnii a fost arestata alaturi de alti 2700 de oameni
ADVERTISEMENT

Iulia Navalnaia, soția lui Aleksei Navalnîi, a fost arestată de către poliția rusă în timpul unui protest împotriva reținerii soțului ei, desfășurat la Moscova.  Proteste similare au loc în mai multe orașe ale Rusiei, transmite Reuters.


Statele Unite reacționează la reprimarea protestelor

UPDATE 18.45: Numărul persoanelor arestate la protestele de duminică din Rusia a ajuns la peste 2.700, potrivit Reuters. Arestări au fost făcute atât la Moscova și Sankt Petersburg, cât și în alte orașe.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat, printr-o postare pe Twitter, intervenția brutală a poliției împotriva manifestanților.

Statele Unite condamnă folosirea persistentă a tacticilor dure împotriva protestatarilor pașnici și jurnaliștilor de către autoritățile ruse pentru a doua săptămână consecutiv. Facem un nou apel către Rusia să-i elibereze pe cei deținuți pentru că-și exercită drepturile fundamentale, inclusiv Aleksei Navalnîi”, a scris Blinken.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială: Potrivit OVD-Info, Iulia Navalnaia se află printre cei 300 de oameni reținuți la protestul neautorizat de la Moscova pentru eliberarea principalului adversar al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, arestat din 17 ianuarie, după întoarcerea sa în Rusia.

Navalnaia a fost reținută de poliție și la un protest similar care avut loc săptămâna trecută, dar a fost eliberată la scurtă vreme.

ADVERTISEMENT

Peste 1.000 de persoane arestate la protestele din Rusia

În total, în cele 25 de orașe în care contestatarii lui Putin au ieșit în stradă au fost arestate peste o mie de persoane. Protestele vin după manifestații similare care au avut loc weekendul trecut într-o încercare de a determina Kremlinul să-l elibereze pe Navalnîi.

Acesta s-a întors din Germania, unde a urmat un tratament după atacul cu Noviciok la care a fost supus vara trecută, dar a fost arestat de la aeroport. Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a dispus uciderea sa, acuzație negată de către președintele Rusiei.

ADVERTISEMENT

Iulia Navalnaia (40 de ani) a venit la protest în pofida unui atac de panică suferit noaptea trecută. „Trăiesc într-un stat fără lege. Într-un stat polițienesc, fără tribunale independente, într-o țară condusă de corupție. Aș vrea să trăiesc altfel”, a spus Navalnaia.

Pentru a preîntâmpina adunarea contestatarilor lui  Putin, poliția a restricționat accesul pietonilor în unele zone din capitala Moscova, iar unele stații de metrou au fost închise.

Și la Vladivostok a fost blocatul accesul manifestanților în centrul orașului, aceștia fiind nevoiți să se adune pe malurile estuarului de la gurile fluviului Amur, înghețat din cauza temperaturilor scăzute, de -13 grade Celsius. Poliția a arestat circa 100 de persoane care scandau „Putin e un hoț”.

Proteste au avut loc și în alte orașe din Siberia precum Tomsk sau Iakuțk. În acest din urmă oraș, câteva zeci de persoane au ieșit în stradă pe un ger de -42°C.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) este acuzat de încălcarea termenilor eliberării condiționate. Un tribunal ar trebui să dea sentința în cazul său, liderul opoziției riscând o pedeapsă de până la 3 ani și 6 luni de închisoare.

Încercând să-și mobilizeze susținătorii, Navalnîi a publicat online un material video în care îl acuza pe președintele Putin că ar deține un palat somptuos în zona Mării Negre. Liderul de la Kremlin a negat acuzațiile, iar Arkadi Rotenberg, un om de afaceri și partener de judo al lui Putin, a susținut că palatul îi aparține.

ADVERTISEMENT