News

Antivacciniștii din Australia și Noua Zeelandă, încurajați de protestele din Canada. Convoaie similare au străbătut cele două țări

Protestele din Ottawa se extind dincolo de granițe. Convoaie similare celui care blochează capitala Canadei au străbătut Noua Zeelandă și Australia perturbând traficul.
09.02.2022 | 15:10
Antivaccinistii din Australia si Noua Zeelanda incurajati de protestele din Canada Convoaie similare au strabatut cele doua tari
ADVERTISEMENT

Imaginile cu capitala națională a Canadei, de obicei calmă și ordonată, copleșită de camionagii și susținătorii lor care protestează împotriva restricțiilor cauzate de Covid-19, au zguduit țara și au reprezentat o provocare dificilă pentru forțele de ordine și pentru guvernul primului ministru Justin Trudeau, care nu au reușit să-i îmblânzească pe protestatari.

Demonstrațiile au captat, de asemenea, imaginația extremei drepte și a grupurilor anti-vaccin din întreaga lume, strângând milioane de dolari în campanii online și inspirând proteste în cel puțin două țări – Noua Zeelandă și Australia – cu discuții despre desfășurarea într-o a treia țară, Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Protestele din Canada rezonează dincolo de granițe

Camionagiii americani sunt în faza de planificare a propriului convoi, care ar urma să se deplaseze din California la Washington, a declarat pentru The New York Times, Brian Brase, un camionagiu implicat în organizare.

Ceea ce a început ca grupuri de șoferi de camioane și protestatari organizați în mod liber, care s-au opus vaccinării obligatorii a camionagiilor care trec granița a ajuns o manifestare a oboselii naționale cauzată de restricțiile pandemice, încurajând în același timp criticii premierului Trudeau.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți dintre protestatari și organizatori sunt în mod clar extremiști, unii purtând chiar simboluri naziste și profanând monumente publice.

Dar alții, care au sosit în Ottawa, se descriu drept canadieni obișnuiți, determinați să iasă în stradă de disperare, după aproape doi ani de restricții pandemice.

ADVERTISEMENT

În timp ce protestul din Ottawa, care a început în ianuarie, este departe de a se încheia, o ordonanță emisă luni seara, care a interzis claxonatul și a autorizat poliția să-i aresteze sau să-i îndepărteze pe cei care încalcă ordinul, le-a dat rezidenților un respiro peste noapte și a însemnat că străzile din Ottawa au fost mai liniștite marți, în ciuda prezenței continue a mai mult de 400 de camioane încă parcate în centrul orașului.

Cu toate acestea, fiecare zi în care ocupația continuă, pare să atragă un sprijin mai mare din rândul personalităților proeminente de extremă dreapta și anti-vaccin.

ADVERTISEMENT

Protestul a atras atenția activiștilor și influencerilor din numeroase țări, inclusiv Statele Unite, Australia și Germania, răspândind hashtag-uri, imagini și argumentații pe rețelele de socializare.

Mii de șoferi au traversat Noua Zeelandă și Australia în semn de protest

Mii de oameni în mașini, camioane, rulote și alte vehicule au traversat Noua Zeelandă și Australia în această săptămână pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei.

Demonstrațiile – inclusiv un „Convoi către Canberra”, capitala Australiei – sunt un ecou al așa-numitului „Convoi pentru libertate” care a invadat Ottawa.

Australia și Noua Zeelandă, care au unele dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, interzic persoanelor nevaccinate să meargă în cafenele, baruri și restaurante și să viziteze muzee sau alte atracții.

Cei care nu sunt vaccinați alcătuiesc o minoritate mică, dar vocală, protestele având loc în ambele țări pe tot parcursul anului.

Un convoi din Noua Zeelandă a sosit marți la Wellington, capitala națiunii, cu mii de vehicule, multe arborând steagurile Noii Zeelande sau purtând semne împotriva restricțiilor și în favoarea „libertății”.

Premierul Jacinda Ardern a spus că nu se va întâlni cu protestatarii. „Astăzi avem o zi plină în Parlament”, a declarat ea la Radio New Zealand marți, adăugând: „Pe asta ne vom concentra astăzi”.

Au existat puține exemple de vandalism public, deși un convoi de demonstranți a oprit traficul pe aeroportul din Canberra pentru a întârzia călătorii. Protestele au perturbat și traficul, ceea ce a determinat redirecționarea autobuzelor.

În Australia, convoiul era alcătuit nu numai din cei care se opuneau obligației de vaccinare, ci și din persoane care pretind că sunt „cetățeni suverani” și nesupuși niciunei legi și membri ai unor grupuri religioase.

Unii i-au acuzat pe parlamentari că sunt „pedofili” sau au spus că vor fi arestați în curând pentru trădare. Alții și-au exprimat sprijinul pentru mișcarea QAnon care promovează teorii ale conspirației.

Unii demonstranți din ambele țări au pretins că cer drepturi mai mari pentru grupurile indigene. Dar în Australia, Ambasada Aborigenilor (Aboriginal Tent Embassy) din Canberra a dezavuat convoiul. În Noua Zeelandă, multe triburi maori și-au încurajat membrii să se vaccineze sau au organizat campanii de vaccinare pentru ei.

Câțiva premieri regionali din Canada renunță la restricții

În Canada, sondajele de opinie au arătat în mod constant un sprijin puternic pentru măsurile de sănătate publică pentru limitarea răspândirii coronavirusului, care au fost în mare parte impuse de guvernele provinciale, multe dintre ele conduse de conservatori.

Dar Scott Moe, premierul conservator al regiunii Saskatchewan, care și-a exprimat anterior sprijinul pentru protestatari, a anunțat marți că provincia va pune capăt politicilor de vaccinare și de testare negativă pe 14 februarie. Obligativitatea purtării măștii la interior va continua până la sfârșitul lunii.

În Alberta, premierul Jason Kenney a anunțat că programul de pașapoarte pentru vaccinuri din provincie se va încheia de miercuri și că obligativitatea purtării măștii în școli va fi ridicată săptămâna viitoare.

La Ottawa, Trudeau, care este deja atacat de conservatorii din opoziție pentru gestionarea crizei, s-a confruntat marți cu noi disidențe din rândurile propriului său partid.

Joël Lightbound, un membru liberal al Parlamentului din Quebec, a vorbit împotriva gestionării pandemiei de către Trudeau, spunând că oamenii îngrijorați de politicile guvernului au „preocupări legitime”. El a mai spus că Justin Trudeau nu ar trebui să „demonizeze” oamenii îngrijorați de restricțiile pandemice.

Trudeau a continuat marți să-și susțină angajamentul față de obligativitatea de vaccinare ca fiind cel mai bun mijloc de combatere a pandemiei.

Deoarece demonstrațiile anti-vaccin din Ottawa persistă pentru o a doua săptămână, premierul Trudeau a refuzat ferm să negocieze cu protestatarii.

ADVERTISEMENT