News

Proteste la Bruxelles față de măsurile anti-Covid. Oamenii spun că restricțiile duc la polarizarea societății. Video

Duminică, 9 ianuarie, capitala Belgiei a fost din nou scena unor ample proteste față de măsurile anti-Covid. Mii de oameni au ieșit pe străzi la Bruxelles.
09.01.2022 | 19:23
Proteste la Bruxelles fata de masurile antiCovid Oamenii spun ca restrictiile duc la polarizarea societatii Video
ADVERTISEMENT

Un nou protest cu mii de participanți față de măsurile sanitare impuse de autoritățile belgiene a fost organizat duminică, 9 ianuarie, la Bruxelles.

Conform datelor oferite de Poliție și furnizate de presa belgiană, circa 5.000 de oamenii au ieșit în stradă pentru a contesta restricțiile instituite pe fondul pandemiei de Covid.

ADVERTISEMENT

Reamintim că pe 21 noiembrie, tot în Capitala Uniunii Europene, a avut loc un protest masiv cu peste 35.000 de oameni. Evenimentul de atunci s-a soldat cu conflict de stradă și chiar arestări.

Mii de oameni protestează la Bruxelles față de măsurile anti-Covid: ”Restricțiile duc la polarizarea societății”

Conform publicației Le Soir, protestul de duminică a fost organizat de mai multe asociații, printre care Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid (Lupta pentru Libertate), The Human Side și Belgieni pentru Libertate.

ADVERTISEMENT

Organizatorii au făcut un apel către ”toți cei care cred că ceva nu este în regulă” să se alăture mișcării, precizând că este vorba despre o ”manifestație pașnică”.

Potrivit protestatarilor, măsurile actuale duc la polarizarea societății, împărțind cetățenii în două clase.

ADVERTISEMENT

Organizatorii, care acuză guvernul că subminează drepturile fundamentale, cer desființarea Covid Safe Ticket și includerea mai multor puncte de vedere în cadrul GEMS, comitetul științific care consiliază guvernul în gestionarea crizei de sănătate. ”Politica trebuie să unească, nu să divizeze”, adaugă ei.

Presa belgiană: conflicte între protestatari și forțele de ordine

Site-ul La Libre scrie că în jurul orei 16.00, poliția a arestat deja câțiva protestatari în timpul controalelor preventive. De asemenea, au fost confiscate mai multe obiecte pirotehnice ale protestatarilor.

ADVERTISEMENT
Politie protestatar reținut. Sursa foto: lalibre.be

”Împreună pentru libertate”, noua mișcare de protest

Denumită ”Împreună pentru Libertate”, această nouă mișcare de protest, rezultat al colaborării între zeci de asociații, își propune să conteste măsurile ”care duc la polarizarea societății, prin împărțirea cetățenilor în două clase, drepturile fundamentale devenind condiționate”.

”Împreună pentru libertate reunește organizații și indivizi din întreaga societate. Oameni vaccinați și nevaccinați, din stânga și din dreapta, pentru a transmite mesajul că trebuie să existe o politică care să aleagă mai degrabă să unească decât să divizeze și să polarizeze.

Un guvern care alege măsuri de susținere în loc de măsuri represive. O societate în care nu se face distincție între cetățenii A și B.

”Este timpul ca cetățenii să-și recapete încrederea pe care și-au pierdut-o recent în politică și să lucreze împreună pentru un viitor în care toată lumea să se simtă ca acasă”, a pus organizatorul protestului, organizatorul Ezra Armakye.

ADVERTISEMENT
Tags: