News

Congresul american a validat victoria lui Joe Biden în ședința reluată după protestele violente din Washington

07.01.2021 | 10:49
Congresul american a validat victoria lui Joe Biden in sedinta reluata dupa protestele violente din Washington
Congresul american a validat victoria lui Joe Biden în ședința reluată după protestele violente din Washington Foto: Reuters via BBC
ADVERTISEMENT

Congresul Statelor Unite ale Americii i-a certificat pe Joe Biden și Kamala Harris drept următorii președinte, respectiv vicepreședinte ai SUA.

UPDATE, 7 ianuarie, ora 10.50. Voturile electorilor au fost validate după ce atât Senatul, cât și Camera Reprezentanților au respins obiecțiile la voturile din statele Pennsylvania și Arizona.

ADVERTISEMENT

Sesiunea de procedură normală a Congresului a fost întreruptă miercuri, când susținătorii președintelui Trump au luat cu asalt clădirea Capitolului. Sesiunea a fost reluată și a continuat toată noaptea după ce clădirea a fost degajată.


ȘTIREA INIȚIALĂ / Miercuri, 6 ianuarie, la mai bine de două luni distanță de la alegerile prezidențiale, Congresul SUA se reunește pentru a confirma victoria lui Joe Biden, în timp ce suporterii lui Donald Trump protestează la Washington.

ADVERTISEMENT

Procedura din această săptămână, una formală, are loc într-o stare de tensiune extrem de accentuată, dat fiind faptul că președintele încă în funcție refuză în continuare să-și recunoască eșecul.

Mii de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat în capitala Washington D.C. pentru a protesta față de rezultatele alegerilor, susținând că republicanul a fost furat. Actualul șef de la Casa Albă refuză să accepte rezultatul, cerându-i vicepreședintelui său, Mike Pence, să blocheze victoria lui Biden, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Sunt proteste în SUA, în timp ce Congresul se reunește pentru a-l valida pe Joe Biden în funcția de președinte

Sunt ore de foc peste ocean. Washington, capitala Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a-i sprijini polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump înainte și în timpul procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden.

Într-o ședință comună, cele două camere ale Congresului american: Camera Reprezentanților și Senatul vor confirma voturile din colegiile electorale ale celor 50 de state americane.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, conform rezultatelor, este cunoscut deja faptul că Biden a reușit să adune 306 voturi, în timp ce Trump a obținut doar 232.

Străzile din SUA clocotesc în acest ore decisive pentru viitorul statului. Autoritățile locale se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump care au anunțat că vor fi prezente în oraș în data de 6 ianuarie.

În același timp, sunt așteptate contraproteste din partea suporterilor Partidului Democrat care îl susține pe Joe Biden, virtualul câștigător.

Autoritățile au recurs deja la arestări

Protestele din SUA sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral.

Inițial, autoritățile din Washington au transmis că forțele de ordine nu vor fi înarmate și vor fi prezente doar pentru a se ocupa de aglomerație și coordonarea traficului.

Potrivit BBC, Enrique Tarrio, liderul grupării extremiste Proud Boys, care va fi prezentă la protestele din Washington, a fost arestat luni şi acuzat că a distrus un panou Black Lives Matter al unei biserici istorice din Washington DC luna trecută.

Tarrio, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat luni la intrarea în oraş şi asupra lui au fost găsite două încărcătoare de mare capacitate, a anunţat poliţia. El se confruntă şi cu acuzaţii privind posesia de arme şi muniţie.

Imediat după validarea victoriei lui Joe Biden în Congres, democratul își va prelua mandatul de președinte al SUA la 20 ianuarie.

ADVERTISEMENT