Sport

Luptătorul iranian Navid Afkari a fost executat într-o închisoare din Shiraz. Update

12.09.2020 | 15:43
Luptatorul iranian Navid Afkari a fost executat intro inchisoare din Shiraz Update
ADVERTISEMENT

Sunt tot mai multe proteste împotriva condamnării la moarte a lui Navid Afkari. Luptătorul iranian în vârstă de 27 de ani a fost acuzat de autoritățile iranieie că a omorât un ofițer de securitate în 2018, în orașul Shiraz. Justiția iraniană a oferit o decizie dură în acest caz, Afkari fiind condamnat la moarte.


UPDATE 12 septembrie, 15:20 / Navid Afkari a fost executat sâmbătă, 12 septembrie, conform agenţiei naţionale de ştiri din Iran (IRNA), în ciuda campaniei internaţionale de protest la adresa sentinţei cu moartea. Execuţia a avut loc la o închisoare din Shiraz.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al autorităţilor iraniene a precizat că Afkari a fost condamnat, în concordanţă cu legea islamică, la qisas (n.r. – echivalentul Legii Talionului, din Vechiul Testament al Bibliei, „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte“). Navid Afkari ar fi putut scăpa de condamnarea la moarte, dacă ar fi plătit retribuţii către familia celui ucis, iar aceasta l-ar fi iertat. Cum aparţinătorii victimei nu au fost de acord, sentinţa cu moartea a fost pusă în aplicare.

Iniţial, s-a crezut că executarea luptătorului va fi amânată cel puţin şase luni, dar acest lucru nu s-a confirmat. Asociaţia Mondială a Sportivilor (WPA), organizaţie ce reprezintă atleţii profesionişti, a protestat la adresa sentinţei cu moartea, ameninţând cu excluderea Iranului din competiţiile internaţionale, inclusiv de la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT

„Navid a fost unul dintre miile de oameni care au luat parte la protestele spontane izbucnite în Iran, din cauza crizei economice şi a represaliilor politice. Totuşi, el a fost ţinta autorităţilor iraniene, care vor să transforme un atlet cu notorietate într-un exemplu, pentru a-i intimida pe toţi cei care îndrăznesc să-şi exercite dreptul uman de a participa la proteste paşnice“, a transmis WPA.


Ştirea iniţială 8 septembrie 2020, 17:32

Conform justiției din Iran, decizia a fost luată în baza unei mărturii a luptătorului, care ar fi recunoscut crima. Numai că atât Afkari, cât și familia sa susțin că mărturia sa nu a fost una sinceră, ci a fost obținută de autorități prin mijloace de tortură extrem de dureroase.

ADVERTISEMENT

Atât activiștii pentru drepturile omului, luptători celebri, dar și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, au sărit în apărarea sportivului și au cerut autorităților iraniene să își reconsidere poziția în acest caz și să îi cruțe viața lui Navid Afkari.

Proteste împotriva condamnării la moarte a lui Navid Afkari. De ce a fost luptătorul condamnat?

Tensiunile existente în Iran sunt cauzate de opoziția unei bune părți a populației față de regimul condus de Hassan Rohani. Printre cei care se opun regimului autoritar s-a aflat și familia luptătorului Navid Afkari. În 2018, Navid și frații săi, Vahid și Habib au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva politicii economice a țării.

ADVERTISEMENT

În incidentele de stradă izbucnite în Shiraz și-a pierdut viața și un ofițer de poliție, iar autoritățile l-au acuzat pe Navid Afkari că ar fi vinovat de moartea acestuia. Pe parcursul procesului, luptătorul și-a recunoscut vina, iar condamnarea pe care a primit-o este una incredibilă. Afkari a primit două condamnări la moarte, dar și șase ani și jumătate de închisoare și 74 de biciuri care trebuie să îi fie aplicate în public!

De asemenea, frații lui Afkari au fost și ei condamnați. Vahid a primit o condamnare de 54 de ani și jumătate de închisoare, dar și 74 de biciuri, în timp ce Habib va trebui să petreacă după gratii 27 de ani și trei luni, dar va primi și el tot 74 de biciuri, după cum arată Fox News.

Sentințele celor trei frați sunt definitive, iar cea din cazul lui Navid Afkari șochează prin duritatea ei. Nu doar că luptătorul a fost condamnat la moarte, ci el a primit două astfel de condamnări! De asemenea, Afkari va trebui să petreacă șase ani și jumătate în închisoare, înainte de a fi executat, dacă decizia va fi menținută în ciuda presiunii internaționale ca ea să fie schimbată.

A fost Navid Afkari forțat prin tortură să își recunoască vina? A intervenit și Donald Trump

În apărarea sportivului au sărit foarte multe organizații care militează pentru respectarea drepturilor omului, însă cea mai revoltată de acest proces a fost chiar mama sportivului, Behieh Namjou. Aceasta a vorbit într-un interviu acordat americanilor de la Fox News despre condamnarea fiilor săi și consideră că procesul este „o farsă”.

„Cer cu disperare ajutor din partea oricui îmi aude vocea și poate interveni”, a mai spus mama lui Navid Afkari.

Rugămințile sale au ajuns atât la organizația HRANA (The Human Rights Activists News Agency), cât și la președintele american Donald Trump, aflat în campanie pentru un nou mandat de președinte al SUA. Atât asociația care miliează pentru respectarea drepturilor omului, cât și liderul de la Casa Albă și-au exprimat public sprijinul pentru luptător.

HRANA a publicat chiar o scrisoare pe care ar fi redactat-o luptătorul iranian, în care acesta susținea că autoritățile din țara sa l-au torturat pentru a-l forța să recunoască acuzele care i se aduc. Acesta susține că nimic nu este adevărat și că, pentru a-l face să își însușească moartea polițistului, anchetatorii au recurs la metode brutale. Printre altele, aceștia i-ar fi pus pe cap o pungă de plastic și i-ar fi turnat alcool în nas.

Donald Trump a postat și el pe Twitter un mesaj de susținere pentru luptător și a cerut liderilor iranieni să nu îl execute pe Afkari. Liderul de la Casa Albă consideră că tânărul de 27 de ani nu a făcut altceva decât să protesteze împotriva situației economice din țara sa. De altfel, relațiile dintre Trump și Iran sunt tensionate deja de ceva vreme.

„Înțeleg că Iranul vrea să execute un luptător excelent și extrem de popular. În vârstă de 27 de ani, Navid Afkari nu a făcut altceva în afară de a protesta împotriva guvernului pe străzi. Protestul era contra situației economice a țării care se tot înrăutățea, dar și contra inflației. Mă adresez liderilor din Iran și le transmit că aș aprecia foarte mult dacă i-ar cruța viața acestui tânăr și nu l-ar executa. Vă mulțumesc!”, a postat Trump pe Twitter.

De asemenea, foarte mulți luptători îl apără pe Afkari și cer anularea condamnării sale la moarte. Printre ei, se numără Frank Staebler și Aline Rotter-Focken, luptători din Germania, dar și Ben Askren, un fost luptător olimpic american, care a postat pe Twitter știrea legată de condamnarea lui Afkari și a comentat „Iată cum arată cu adevărat un regim autoritar”.

ADVERTISEMENT
Tags: