News

Proteste în Belarus după realegerea lui Alexandr Lukașenko președinte al țării. S-a lăsat cu violențe în stradă: un mort şi zeci de răniţi. Video. Update

10.08.2020 | 16:00
Proteste in Belarus dupa realegerea lui Alexandr Lukasenko presedinte al tarii Sa lasat cu violente in strada un mort si zeci de raniti Video Update
ADVERTISEMENT

Proteste masive în Belarus după reconfirmarea lui Alexandr Lukașenko drept președinte al statului. Oamenii au ieșit în stradă și au scandat împotriva politicianului, iar la un moment dat a fost nevoie de forțele de ordine, care au intervenit cu grenade cu efect acustic şi luminos, cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă.

UPDATE: Aleksandr Lukaşenko este de părere că protestele din Belarus au fost orchestrate din Polonia, Marea Britanie şi Cehia.

ADVERTISEMENT

“Am descoperit apeluri din străinătate. Au fost apeluri din Polonia, Marea Britanie şi Cehia pentru a se controla: ei nu înţeleg ce fac şi sunt uşor de controlat”, a declarat Lukaşenko.

Preşedintele a mai spus că la manifestaţii au încercat să participe şi cetăţeni ruşi, polonezi şi ucraineni.

ADVERTISEMENT

“Nu voi menţiona Polonia: eu s-au stabilit deja aici, încercând să tragă sforile. Nu voi vorbi despre Ucraina: vin oameni de acolo. Din nefericire, au venitt şi oameni din Rusia. Eu am spus că aici nu se vor întâmpla evenimente de genul Maidan, indiferent cât vor unii asta. Aca să toată lumea să se liniştească”, a adăugat şeful statului.

UPDATE:  În timpul protestelor violente, o persoană a murit şi alte zeci au fost rănite.

Un n tânăr a suferit un traumatism cranian fatal după ce a fost lovit de un vehicul în centrul oraşului Minsk.

ADVERTISEMENT

În Belarus au fost arestate cel puţin 300 de persoane implicate în manifestaţii, dintre care 152 la Minsk.

 


Proteste violente în Belarus din cauza realegerii lui Alexandr Lukașenko

Peste 120 de persoane au fost reținute în urma manifestațiilor violente care au avut loc în Belarus, cetățenii fiind nemulțumiți de rezultatul scrutinului de duminică, 9 august.

ADVERTISEMENT

Organizația pentru drepturile omului Viasna susține că au fost reținute mai mult de 120 de persoane la nivel național și 50 doar în capitala țării, Minsk.

Imediat după terminarea zilei electorale, bielorușii au fost într-o ceață totală. Unul dintre susținătorii Svetlanei Tihanovskaia, candidata din partea opoziției, a sărbătorit victoria acesteia, iar femeia a refuzat să accepte rezultatul oficial, potrivit căruia a pierdut.

Mai mult de atât, conform Russia Today, presa din Belarus a anunțat victoria lui Lukașenko cu peste trei sferturi din voturi, numărătoarea nefinalizându-se încă.

Președinte din iulie 1994

Sondajele de opinie arată cu totul altceva, în schimb, și anume că Tihanovskaia este cea care conduce în clasament. Rezultatele electorale finale încă nu au fost anunțate publicului și nici presei.

Pentru sprijinirea opozantei lui Lukașenko au ieșit în stradă zeci de mii de persoane, iar politician i-a rugat pe susținătorii ei să nu recurgă la violențe, ci să protesteze pașnic, dacă doresc să își exprime punctul de vedere.

„Aş dori să reamintesc poliţiei şi armatei că fac parte din publicul nostru”, este apelul făcut aseară de Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit organizației Amnesty International, poliția ar fi folosit 6 grenade de șoc împotriva populației care și-a arătat indignarea față de Lukașenko, politician considerat ultimul dictator din Europa.

Alexandr Lukașenko a fost ales președinte pentru prima oară în luna iulie 1994, iar de atunci a continuat să fie la cârma Belarusului. Acesta a fost aspru criticat de-a lungul mandatelor sale îndelungate pentru că ar avea o atitudine dictatorială, dar și pentru apropierea prea mare față de Moscova, evitând orice dialog cu Occidentul, în special cu Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT